Кози як біофабрики з виробництва протиракових ліків

Вчені створили дві лінії трансгенних кіз, молоко яких містить цетуксимаб – моноклональні антитіла проти рецептору епідермального фактору росту, які застосовують у лікуванні колоректального раку, а також ракових захворювань голови та шиї. Застосування кіз як біофабрик дозволяє не лише підвищити обсяги його виробництва та знизити вартість, а й, схоже, поліпшити терапевтичні властивості

Трансгенних тварин, тобто таких, в геном яких вбудовано чужорідні гени, вже не вперше використовують як альтернативу клітинним культурам у виробництві рекомбінантних білків. Це робить виробництво більш продуктивним та дешевим. Трансгенні кози вже беруть участь у виробництві людського антитромбіну, а, наприклад, кролі – фактору VII зсідання крові та інгібітору С1-естерази.

Нині група вчених із Нової Зеландії, США та Франції створила трансгенних кіз, що виділяють з молоком протиракові моноклональні антитіла цетуксимаб, які застосовують у лікуванні колоректального раку, а також ракових захворювань голови та шиї.

Гени, що кодують легкий та важкий ланцюги антитіла, вбудовували у хромосоми ембріональних фібробластів кіз. Потім отримані ядра фібробластів переносили у яйцеклітини, позбавлені ядра, (так роблять при клонуванні) та вирощували козенят. Коли козенята підростали, в них стимулювали гормонами продукцію молока та перевіряли наявність в ньому обох ланцюгів цетуксимаба. Зі 100 мл молока вчені виділяли 850 мг антитіл. Нащадки клонованих кіз несли те саме число копій трансгенів, що й засновники ліній, і також виділяли антитіла з молоком.

«Козиний» цетуксимаб тестували на культурах ракових клітин людини та переконалися, що він зв’язується з рецепторами епідермального фактора росту не гірше, ніж антитіла, вироблені традиційним шляхом – в культурах клітин. Навіть більше: цетуксимаб козиного походження краще взаємодіяв з рецепторами CD16, що важливо для цитотоксичної відповіді на ракові клітини. Ця особливість, ймовірно, пов’язано з іншим патерном глікозилювання ланцюгів антитіл в клітинах кіз. Ще однією перевагою «козиного» цетуксимабу перед «культуральним» є відсутність антигенної детермінанти α-Gal, що може провокувати у людини імунну відповідь та спричиняти побічні ефекти при застосуванні цетуксимабу.

* Laible G, Cole S, Brophy B et al. Transgenic goats producing an improved version of cetuximab in milk // bioRxiv 2020.06.05.137463;https://doi.org/10.1101/2020.06.05.137463

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram