МОЗ та «Лікарі без кордонів» вперше в Україні проведуть Регіональний симпозіум з питань лікування туберкульозу

Міністерство охорони здоров’я України у партнерстві з організацією «Лікарі без кордонів»/MédecinsSansFrontières (MSF) цього тижня проведуть дводенний симпозіум з питань лікування туберкульозу. Цей щорічний симпозіум відбуватиметься 5-6 березня, і Україна вперше проведе подібний захід – дев’ятий за рахунком.

Туберкульоз в Україні залишається серйозною проблемою у сфері охорони здоров’я. Так, у 2018 році у країні від цієї хвороби щодня помирало 10 людей.Як приймаюча країна, Україна ще раз підтвердить своє зобов’язання покласти край туберкульозу та продемонструє свої успіхи у досягненні міжнародних цілей.

«Амбітна мета покінчити з туберкульозом як загрозою громадського здоров’я до 2035 року вимагає рішучості дій та стрімкого впровадження реформ, які побудують дійсно пацієнт-орієнтовану модель протитуберкульозної допомоги. Глобальні проблеми вимагають глобальних рішень, і Україна готова пройти цей шлях разом з іншими країнами регіону, а саме відкрито визначати власні проблеми та помилки, а також ділитись успіхами для того, щоб спільно працювати та формувати найбільш ефективні підходи до профілактики, виявлення та лікування туберкульозу», - зазначив заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Під час симпозіуму розглядатимуться досягнення та складнощі у лікуванні туберкульозу у країнах Східної Європи та Центральної Азії, на ньому зустрінуться ключові зацікавлені сторони з країн-сусідів та далекого зарубіжжя. Зокрема, серед близько 160 учасників та гостей будуть представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), експерти у сфері боротьби з туберкульозом зі США, Франції, Німеччини й інших європейських країн, а також українські неурядові організації. Делегації з дев’яти країн обговорюватимуть передові практики та заходи для забезпечення пацієнтам доступу до оптимальних варіантів лікування у майбутньому.

На симпозіумі під назвою «Подолання перешкод у лікуванні туберкульозу: від стратегії до дій» особливу увагу приділять впровадженню новітніх інструментів та тактик для боротьби з туберкульозом. Учасники обговорюватимуть та аналізуватимуть сучасні тенденції у лікуванні туберкульозу, у тому числі й пацієнт-орієнтований підхід, коли пацієнту надається підтримка та можливості приймати рішення щодо власного лікування.

Протягом минулого десятиліття у регіоні було досягнуто значних успіхів, однак серйозні виклики ще залишаються. Зокрема, існування перешкод у лікуванні з огляду на тривалий час, який потрібен пацієнтам, щоб отримати доступ до новітніх методів лікування, стигматизація пацієнтів з туберкульозом та лікування супутніх захворювань, таких як ВІЛ та розлад, пов'язаний із вживанням алкоголю, у закладах охорони здоров’я, в яких хвороби лікуються не інтегрованим чином, а кожна окремо.

Під час симпозіуму організація «Лікарі без кордонів» представить попередні обнадійливі результати операційного дослідження, яке проводиться у Житомирській області, щодо інноваційного скороченого повністю перорального режиму для лікування мультирезистентного туберкульозу.

«Ми раді можливості представити попередні результати нашого дослідження під час симпозіуму з питань лікування туберкульозу. Робота, яку ми здійснюємо у Житомирській області у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського, – це один з прикладів того, як впровадження найновіших рекомендованих схем лікування може принести кращі результати і дати пацієнтам більшу надію на одужання, – розповідає Голова місії організації «Лікарі без кордонів» в Україні Крістіна Фалконі. – Однак, ми всі добре усвідомлюємо, що досягнутого прогресу поки недостатньо, і багато пацієнтів у регіоні не мають доступу до пацієнт-орієнтованих моделей, які пропонують гідне лікування та найкращі можливості для одужання. Ми сподіваємося, що цей симпозіум допоможе виправити цю ситуацію».

Церемонія відкриття розпочнеться 5 березня о 9:00 у конференц-залі готелюRadissonBluHotel за адресою: Київ, вул. Ярославів Вал, 22.

Довідково:

· Організація «Лікарі без кордонів»/MédecinsSansFrontières (MSF) – це незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, що працює в більш ніж 70 країнах світу.MSF була заснована в 1971 році невеликою групою французьких лікарів та журналістів. Вона отримала Нобелівську премію миру у 1999 році в знак визнання постійних зусиль своїх членів у наданні медичної допомоги в умовах гострих криз, а також підвищення міжнародної обізнаності про потенційні гуманітарні катастрофи.

· MSF вперше почала працювати в Україні у 1999 році. Сьогодні діяльністьMSF в країні зосереджена навколо інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, ВІЛ та гепатит С, а також надання допомоги людям, постраждалим від конфлікту.

· На світовому рівніMSF займається лікуванням туберкульозу протягом 30 років, часто працює пліч-о-пліч з національними органами охорони здоров’я з метою лікування пацієнтів у найрізноманітніших ситуаціях, включаючи зони затяжних конфліктів, міські нетрі, в'язниці, табори для біженців та сільські райони. ЗаразMSF – одна з найбільших неурядових організацій, яка займається лікуванням туберкульозу у всьому світі.

· Україна має один з найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце у світі за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю.

· Житомирська область – один з регіонів з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні. Однак кількість хворих на хіміорезистентний туберкульоз, які мали б доступ до ефективного лікування, була дуже обмеженою через декілька факторів, включаючи недоступність нових протитуберкульозних препаратів та низький рівень стратегій підтримки пацієнтів. Крім того, відсоток пацієнтів, які не закінчили лікування був високим. Саме тому Міністерство охорони здоров’я таMSF вирішили розпочати пілотний проект у Житомирській області.

· Шляхом впровадження моделі лікування, орієнтованої на пацієнта,MSF надаватиме підтримку Міністерству охорони здоров’я України у зменшенні смертності, спричиненої хіміорезистентним туберкульозом у регіоні, та попередженні подальшого поширення захворювання.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram