Основні принципи формування здоров'я

Здоров'я є неоціненне багатство, яким володіє не кожен. Якщо природа наділила людину цим даром, потрібно працювати над його зміцненням, постійно проводити оздоровчу роботу. Всі знають ці істини, але не кожен дотримується їх, тому тривалість життя у світі сьогодні різна. Із чим це пов'язано.

Про що застерігає статистика тривалості життя

Організація Об'єднаних Націй створила спеціальну програму, яка розраховує індекс тривалості життя. Це головний показник середньої тривалості життя. Він розраховується окремо для чоловіків і жінок. Статистика, яка представлена міжнародними організаціями, зумовила такі цифри (у таблиці включені окремі результати досліджень United Nations Development Programme):

Таблиця 1. Life Expectancy Index 2019

раїна Індекс (роки)
Японія 84,7
Швейцарія 83,6
Франція 82,5
Канада 82,3
Норвегія 82,3
Німеччина 81,2
Чехія 9,2
Росія 72,4
Україна 72
Ірак 70
Індія 69
Гвінея 61,2

Як бачимо, значна частина багатьох показників залежить від рівня розвитку країни. У країнах з високим рівнем доходу люди менше підлягають ризику захворювання. У гірше розвинених країнах на здоров’я людей впливає погане харчування, неякісне медичне обслуговування. Але є чинники, які спостерігаються у всіх країнах світу і однаково впливають на різні верстви населення. Вчені розділили їх на групи:

  • фізіологічні;
  • поведінкові,
  • генетичні,
  • екологічні,
  • демографічні.

Наприклад фізіологічні фактори ризику пов'язані з біологічними особливостями людини. Вони часто бувають спадковими: збільшення ваги тіла, високий кров'яний тиск чи вміст цукру в крові. Поведінкові залежать від способу поведінки і виховання людини. Якщо індивід довгий час курить, вживає спиртне, веде малорухливий спосіб життя – це призводить до виникнення цілого ряду захворювань. До екологічних факторів ризику можна віднести санітарні умови, в яких проживає і працює індивід; рівень забруднення повітря, води. Генетичні фактори ризику пов'язані з людськими генами. Ряд таких захворювань, як наприклад м'язова дистрофія, викликані порушенням генетичної структури організму, а діабет і астма відображають взаємодію людських генів і факторів навколишнього середовища. Ряд факторів змінюються в залежності від віку: довготермінові серцево-судинні захворювання та онкологія головним чином виникають у людей похилого віку.

У зв’язку з цим завжди існує велика потреба в ефективних програмах для запобігання та зменшення захворювань. Серед таких програм, що допомагають контролювати стан організму є розрахунок індексу маси тіла. Наразі ця програма застосовується завдяки розробкам бельгійського соціолога і статиста Адольф Кетле.

Чому саме на цей розрахунок звертають увагу дієтологи і лікарі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 50% жителів нашої планети помирають сьогодні від переїдання, стресів і малорухливого способу життя. Багато людей мають гіпертонію, страждають ожирінням і приречені на діабет 2 типу. І найстрашнішим є те, що розвиток цих патологій триває роками і протікає без симптомів. Саме підтримання постійної нормальної ваги тіла зменшує ризик виникнення цих небезпечних захворювань. Калькулятор ІМТ (визначення маси тіла) доступний в Інтернет режимі. Він доступний в режимі он-лайн окремо для дітей і дорослих. Не бажано застосовувати його використання людьми, у яких підвищена маса тіла через надмірне споживання рідини.

Застороги:

Якщо ІМТ становить менше 18,5 – вага недостатня. Підвищується ризик виникнення ряду захворювань, якщо він більше цього показника - маса тіла людини знаходиться в нормі. Ідеальний показник визначення маси тіла становить - 23. Надлишкова вага формується при перевищенні на дві одиниці, тобто 25 і може обумовити ризик виникнення серцево-судинного захворювання. Рекомендація - почніть харчуватись правильно.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram