Програма «Доступні ліки»: затверджено новий Реєстр лікарських засобів

1 червня 2020 р. оприлюднено наказ Міністерства охорони здоров’я України № 1284, яким затверджено Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 28 травня 2020 р.

З 246 лікарських засобів, які входять до програми «Доступні ліки», 77 можна отримати безоплатно. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) і підкреслюють, що це на 4 більше, ніж було у попередньому реєстрі. Також до нового реєстру включено 7 нових лікарських засобів.

Із 246 лікарських засобів, які увійшли до реєстру, 187 призначено для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, 43 — з цукровим діабетом 2-го типу, 15 — з бронхіальною астмою та один лікарський засіб для лікування осіб із ревматичними хворобами.

Найбільша кількість лікарських засобів із міжнародними непатентованими назвами — амлодипін (33) та метформін (33).

Зазначимо, що 18 квітня 2020 р. програму «Доступні ліки» розширено препаратами за міжнародними непатентованими назвами «хлорохін» та «гідроксихлорохін». Рішення про включення цих ліків пов’язане з тим, щоб здійснювати їх відпуск виключно за електрон­ними рецептами, тому реімбурсація цих препаратів не передбачена.

Про програму «Доступні ліки»

Програма реімбурсації «Доступні ліки» працює з 1 квітня 2017 р. Завдяки їй пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом 2-го типу чи бронхіальною астмою можуть отримати потрібні їм лікарські засоби за рецептом свого лікаря первинки в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

З 1 квітня 2019 р. програма реімбурсації перейшла в адміністрування НСЗУ і стала працювати за новими правилами — відпуск лікарських засобів відбувається лише за електронними рецептами. Це дозволяє людині отримати потрібні їй ліки в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця виписування рецепта. Програма з бюджетоорієнтованої стала пацієнтоорієнтованою.

У НСЗУ зазначають, що найбільшу частку користувачів програми саме ті, хто потребує фінансового захисту. Програма дозволяє зменшити особисті витрати українців на лікування, зокрема:

  • 11,5% свого доходу в середньому щомісяця заощаджують люди віком 65+, які отримують мінімальну пенсію;
  • 63% мінімального прожиткового мінімуму на дитину — батьки малечі віком до 5 років;
  • 35% мінімального прожиткового мінімуму на дитину — родина, де є діти віком 6–17 років.

Коментар НСЗУ

«Ми продовжуємо поліпшувати програму реімбурсації «Доступні ліки». Ліки стають ще доступнішими для пацієнтів. Тепер в оновлений реєстр внесено нові лікарські засоби, які можна отримати безоплатно чи з незначною доплатою. Програма реімбурсації допомагає українцям дбати про здоров’я. Вона надає можливість отримувати потрібні ліки від держави безоплатно або з незначною доплатою для безперервного лікування пацієнтів із бронхіальною астмою, цукровим діабетом 2-го типу та серцево-судинних захворювань. Безперервне лікування допомагає зберегти якість життя пацієнтам, що живуть із цими захворюваннями. Вже понад 2,19 млн пацієнтів в Україні отримали ліки за програмою реімбурсації. А загалом вже відпущено понад 14,38 млн е-рецептів», — зазначає Ірина Ліштаба, в.о. начальника відділу роботи з договорами з аптеками НСЗУ.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram