Що робити, якщо вам поставили діагноз "тонус або гіпертонус матки": розказує експерт

Гінекологія - ще одна галузь медицини, де поширені міфи. Один із таких - "тонус або гіпертонус матки". Багато пацієнток ще на ранніх термінах вагітності можуть почути від лікаря, що мають цю проблему та починають лікування, яке насправді геть не потрібне.

Лікарка акушер-гінеколог Наталія Лелюх простою мовою пояснює, що ж це за “діагноз” та що робити, якщо вам його поставили.

Матка – це унікальний орган, що складається з м’язів. А м’яз, якщо він живий і працює, має право на скорочення.
Коли жінка вперше робить УЗД під час вагітності і лікар помічає, що м'язи матки скорочуються, це може бути викликане нормальними та безпечними причинами:

  • хвилювання майбутньої мами,
  • датчик УЗД,
  • сам факт вагітності.

Звичайно ж, що існує такий діагноз, як загроза переривання вагітності. Хоча, на думку експерта, цей термін не відповідає дійсності, бо під час вагітності загроза її переривання існує з самого початку і до кінця. Пройде вона лишень після пологів. Це, так само, як й алергія на ананаси мине лише тоді, коли їх не стане.

На ранніх термінах вагітності, так само, як і на пізніших, достовірним критерієм оцінки підвищеного ризику переривання вагітності виступають - довжина шийки матки та стан внутрішнього вічка (вимірюється вагінальним датчиком). Це наявність специфічних ферментів у виділеннях жінки й це комплексні показники доплерометрії маткових артерій.

Тому, досить кумедно для стороннього спостерігача, коли жінку з "тонусом матки", намагаються вкласти на лікарняне ліжко при:

  • повній відсутності скарг з її боку;
  • без огляду вагінальним датчиком;
  • за висновком лікаря УЗД, де великими буквами написано: гіпертонус міометрія без жодної інформації про довжину шийки матки та стан внутрішнього вічка.

Тому, коли ви почули це страшний вирок "тонус матки", не поспішайте одразу бігти в стаціонар, та лікувати те, що не потрібно лікувати. Такого діагнозу не існує.

Якщо світова спільнота акушерів і обговорює тему тонусу, то мова йде про надмірні скорочення матки в пологах – частіше за 6 переймів на 10 хвилин, коли скорочення не супроводжується адекватним розслабленням та призводить до тетанічної (від слова тЕтанус) судоми м’язів. А тоді вже до операційної, будь ласка, тому що матка не може розслабитись, її судомою звело і нормальний перебіг пологів уже неможливий.

Краще ввічливо запропонуйте лікарю не лінуватися та не проявляти чудеса ворожіння по зображенню абдомінального датчика. Бо ж досить просто оцінити ступінь проблеми не за міфічним тонусом, а за станом шийки матки.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram