Врегульовано порядок перевезення органів для трансплантації, що дозволить рятувати більше життів українців, - Максим Степанов

Ініціатива Міністерства охорони здоров’я щодо впорядкування ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини для трансплантації підтримана урядом. Це дозволить рятувати життя більшій кількості українців, які потребують трансплантації.

Про це Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на брифінгу за підсумками засідання уряду 5 серпня.

“Щодня в Україні помирає у середньому 9 людей, які потребують трансплантації. Це люди, яких ми точно можемо рятувати в Україні. Ми прагнемо за 2-2,5 року здобути трансплантаційну незалежність. Щоб не відправляти наших громадян за кордон, а всю допомогу з пересадки органів чи трансплантації кісткового мозку робити в Україні. Однією з важливих складових цього процесу є перевезення анатомічного матеріалу та порядок перетину кордону. Сьогодні це питання було врегульоване”, – зазначив Максим Степанов.

За словами очільника відомства, прийнята постанова врегульовує також вимоги щодо високих стандартів якості й безпеки під час перевезення, ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини.

Постанова дозволяє перевозити анатомічні матеріали, зокрема клітини для проведення трансплантації кісткового мозку. Ця норма разом з прийнятим в березні рішенням Уряду про інтеграцію в світовий реєстр донорів кісткового мозку дозволить збільшувати кількість пересадок кісткового мозку в Україні від донорів з усього світу. Так, на початку квітня в лікарні “ОХМАТДИТ” провели першу трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора завдяки тому, що знайшовся донор серед 37 млн донорів світового реєстру.

Проведення неродинних трансплантацій кісткового мозку дозволить швидче і в рази дешевше лікувати українців в Україні. Зараз єдина можливість лікування таких пацієнтів - відправляти на лікування за кордон.

До перевезень матеріалів для трансплантації встановлюються вимоги до упаковки: це має бути стерильний, термоізольований контейнер, який в жодному випадку не можна просвічувати рентген-випромінюванням. Також при проходженні митниці встановлюється пріоритетність для таких контейнерів.

В липні цього року Уряд затвердив тарифи на проведення трансплантації органів та кісткового мозку в Україні, в тому числі на оплату донорського етапу трансплантації, який включає в себе вилучення та, в разі необхідності, транспортування органу в іншу лікарню, де перебуває реципієнт.
Правила перевезення також стосуються анатомічних матеріалів, які необхідні в науково-дослідних або навчальних цілях.

В кінці 2019 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону про трансплантацію, який гармонізує національне законодавство з міжнародним і знижує зарегульованість процедур, автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Нагадаємо, що у 2019 році трансплантацію кісткового мозку за кордоном було зроблено 62 українським дітям, а вже цього року можливість проводити такі операції з'явиться в Україні. Першу подібну операцію провели у дитячій лікарні «Охматдит», а прийнята сьогодні постанова врегульовує правила ввезення анатомічних матеріалів людини.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram