Доброчинцями не народжуються – ними стають! Донорська ініціатива підкорює нові горизонти

Донорство – це про неймовірно сильне бажання допомогти людині, яка цього потребує. Витративши лише кілька годин, будь-хто може продовжити або врятувати життя трьом пацієнтам, поділившись кров’ю, еритроцитами, тромбоцитами або плазмою. А що ж робити тим, хто хотів би долучитися, але не може? Відповідь на це питання дає довгострокова благодійна ініціатива «Крапля до краплі», створена у жовтні 2020 року двома партнерами – проєктом «ДонорUA» та брендом «Природне Джерело». «Крапля до краплі» дає можливість підтримати розвиток донорського руху простим споживанням води «Природне Джерело» зі спеціальним маркуванням. Завдяки цьому альтернативному механізму доброчинності, станом на кінець червня вже зібрано 1 066 831 грн, залучено 4 259 донорів, врятовано 12 777 життів.

Перший місяць літа для ініціативи став неймовірно продуктивним. Триває активна інформаційно-просвітницька діяльність, організовуються окремі заходи, що дозволяють долучити до донорства ще більше небайдужих людей. Символічно, що саме в червні міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день донора крові. Рішення про його проведення 14 червня було ухвалене в 2004 році на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Дату приурочили до дня народження Карла Ландштейнера – австрійського лікаря й імунолога, нобелівського лауреата, який відкрив групи крові. Головною метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про необхідність безпечної крові та її компонентів. До того ж, це чудова можливість висловити подяку донорам, які добровільно та безоплатно надають свою кров для порятунку людських життів.

Упродовж місяця ДонорUA організував три Корпоративних дня донора. 2 червня у Radisson Blu Hotel у легкій і невимушеній атмосфері відбувся захід «Крапля крові — початок моря життя». ПрацівникиLaw Office of Zoriana Pelekhта всі охочі мали змогу долучитися до свята та здати кров для тих, хто її потребує. А вже 11 червня у головному офісі компанії Ciklum35 працівників долучилися до ініціативи, здавши кров, та подякували усім, хто є частиною донорської родини. 22 червня відбулись одразудва Корпоративних дня донора: у Києві – натериторії компанії «Фармак» та у Шостці – у Плазма-Центрі Біофарма. За результатами першого заходу 60 людей здали кров, а другий дав змогу залучити 7 людей до донорства плазми.

«Популяризація донорства крові усіма можливими способами є однією з пріоритетних задач благодійної ініціативи «Крапля до краплі». Можливість здати кров безпосередньо у себе в офісі дійсно мотивує та підштовхує зробити перший крок на шляху до регулярного донорства, – коментує Олена Селютіна, директорка з комунікацій Групи Компаній «Нові Продукти», виробника питної води «Природне Джерело». – Однак ми чудово розуміємо, що не всі люди працюють у великих компаніях, мешкають у великих містах, не мають протипоказань і можуть здати кров. Саме тому проєкт «Крапля до краплі» постійно масштабується, аби залучати якомога більше людей до донорської діяльності».

Мистецтво стало ще одним ефективним засобом привернення уваги суспільства до теми донорства. У співпраці з Лубенською станцією переливання крові та Лубенським краєзнавчим музеєм імені Гната Стеллецького 11 червня відбувся унікальний для України захід, що отримав красномовну назву «Мистецтво донорства» – донори, художники, фотографи, музиканти, кулінари об’єдналися заради порятунку людей. Під час події у Галереї образотворчого мистецтва відомі художники малювали портрети учасників. У приміщенні донори безпечно здавали кров, а згодом слухали живу музику у виконанні викладачів Лубенської музичної школи: Ганни Василенко, Ірини Агафонової, Оксани Мисник. Учасники заходу частували смаколиками, пили артезіанську воду «Природне Джерело» та насолоджувалися творами всеукраїнської виставки робіт «Лубенська художня весна 2021», яка відкрилася за два дні до урочистої події. Загалом здати кров виявили бажання 20 людей, втім за станом здоров‘я донорами стали 15.

Вже наступного дня, 12 червня, відбулась щорічна церемонія нагородження заслужених, почесних, регулярних донорів і донорів-амбасадорів за версією ДонорUA –DonorUA AWARDS. Під час події, присвяченої темі «Здайте кров. Нехай у світі пульсує життя», вітання та нагороди отримали люди, які здають кров, рятують людські життя та користуються найбільшою волонтерською платформою DonorUA. Аби подякувати донорам, до заходу долучились Віктор Ляшко, Ольга Стефанишина, доктор Мохаммед Фарук тощо. На заході були вперше представлені найкращі роботи Міжнародного конкурсу-фестивалю DONORUA ART Project. Відеопривітання від українських зірок та партнерів ДонорUA стали ще однією цікавою та приємною частиною церемонії. Джамала, Алла Костромічова, гурт Mozgi, Сергій Жадан, Яніна Соколова, Олена Селютіна привітали всіх з Всесвітнім днем донора крові, висловили подяку тим, хто рятує життя, та закликали долучатися до донорського руху. Також на сцену DONORUA AWARDS запросили Київський квартет саксофоністів під керівництвом Юрія Василевича.

Крім того, було оголошено результати конкурсу DONORUA ART Project. Організатори привітали переможця 2021 року – Ірину Руснак. Вона отримала нагороду у розмірі 10 000 грн, а її анімація стала символом донорства.Усі роботи було оформлено в онлайн-виставку, а найкращі з них розпочали подорож Україною. З 14 по 27 червня виставка анімацій та малюнків проєкту була представлена у найбільшому львівському ТРЦ Victoria Gardens. В липні відкриття експозиції очікується в Києві.

Робота з рівнем поінформованості людей щодо питань донорства є одним з важливих факторів успіху на шляху його популяризації. Адже саме брак знань, хибні уявлення та упередженість нерідко стають перепоною у залученні нових донорів. Тож для отримання достовірної інформації щодо стану донорства крові в країні, ставлення та обізнаності українців 29 червня стартувало опитування, яке може пройти кожен, хто проживає на території України та досяг 18-річного віку.

Завдяки ініціативі «Крапля до краплі» вдалося організувати постачання артезіанської питної води до центрів крові в найбільших містах України, серед яких Київ, Одеса, Дніпро, Львів, Харків тощо. Так, донори, здавши кров, безкоштовно отримують півлітрову пляшку води «Природне Джерело».

Працівники центрів крові щодня чують від доброчинців щирі слова подяки за увагу та турботу, адже навіть діти знають про життєву необхідність води для організму людини. А охочі дізнатися більше про важливість та правила її вживання мають змогу ознайомитись із детальнішою інформацією у статті «Як впливає вода на організм?» на сайті DonorUA.

За актуальними новинами та подіями проєкту «Крапля до краплі» усі охочі можуть стежити на сторінках «ДонорUA» та ГК «Нові Продукти» у соціальних мережах та, звичайно, поширювати ідейний маніфест, закладений у соціальному ролику благодійної ініціативи. Партнери з великою повагою та вдячністю ставляться до активних українців, що роблять свій внесок у популяризацію донорства. Так, лише протягом одного тижня у червні 100 людей стали амбасадорами руху в соціальних мережах, а ще 100 – отримали статусрегулярних донорів. Безсумнівно, спільні зусилля матимуть вагомі результати, сприятимуть збільшенню кількості регулярних донорів та врятованих життів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram