Гемоглобін у жінок – норма, підвищений і високий

Складний білок, який отримав назву гемоглобін (гема – залізо, глобін – білок), відповідає за внутрішньоклітинний обмін речовин. Він міститься в еритроцитах (кров’яних тільцях) і бере участь в транспортуванні кисню і вуглекислого газу в клітини, підтримує водневий показник крові (pH). Відповідно значно підвищений або низький гемоглобін у жінок може бути симптомом багатьох захворювань, включаючи порок серця і цукровий діабет.

Норма гемоглобіну у жінок

Щоб визначити рівень гемоглобіну, потрібно зробити загальний аналіз крові. Норма гемоглобіну у жінок коливається від 120 до 140 г / л, що трохи нижче норми для чоловіків.

Серед показників є також «кількість гемоглобіну на 100 мл крові». Легко визначити, що в цьому випадку норма гемоглобіну у жінок – 12-14 г

Якщо ви професійно займаєтеся спортом, палите або ж проживаєте в гірській місцевості, то показник норми може бути трохи вище – в межах 160 г / л. Для вагітних жінок теж існує окрема шкала: в першому і третьому триместрі рівень гемоглобіну зазвичай становит 110 г / л, а в другому – знижується до 105 г / л. Ця грань дуже тендітна, оскільки максимально допустимий рівень гемоглобіну при вагітності не повинен перевищувати 120 г / л. Такі зміни пов’язані з тим, що у вагітних жінок значно підвищується об’єм циркулюючої крові і постачання гемоглобіну дещо ускладнюється, до того ж, формування плоду і плаценти вимагає великої кількості заліза.

До яких лікарів звертатися при відхиленні від норми гемоглобіну у жінок

Є медики, до яких вас направлять на обстеження, незалежно від того, чи підвищені показники гемоглобіну або знижені.

Хронічно низький гемоглобін, незважаючи на дієти і прийом відповідних препаратів, вимагає походу до кардіолога. Це потрібно для того, щоб переконатися, що причиною недокрів’я не є хвороби серцево-судинної системи. При підвищеному гемоглобіні постане питання про підвищений холестерин, ризик атеросклерозу, ступеня в’язкості крові.

Якщо попередні огляди не дали потрібних результатів, обстеження починає ендокринолог, оскільки захворювання щитовидної залози теж служать фактором ризику відхилень гемоглобіну від норми. А ураження підшлункової залози і порушення вуглеводного обміну може привести до підвищення гемоглобіну.

До яких лікарів звертатися при зниженні гемоглобіну у жінок

При підвищенні або зниженні гемоглобіну найчастіше досить консультації у сімейного лікаря або терапевта. Призначені дієти і ліки для стабілізації гемоглобіну швидко виправляють ситуацію. Але бувають і виключення.

Не дивуйтеся, якщо вас направлять до хірурга, кардіолога, ендокринолога, гінеколога і навіть … стоматолога.

Якщо після загального аналізу крові виявляться ознаки анемії і показник гемоглобіну буде набагато нижчий за норму, першою, швидше за все, буде консультація у хірурга. Іноді потрібно пройти додаткові процедури у гастроентеролога, щоб виключити приховане шлунково-кишкова кровотеча.

Навіть невелика кровотеча, яке ви ігноруєте, може стати причиною зниження рівня гемоглобіну. Одна з найпоширеніших проблем – регулярні гемороїдальні кровотечі (геморой). Щоб розібратися з цією проблемою, доведеться звернутися до проктолога.


Не повірите, але звичайна кровоточивість ясен може привести до анемії, особливо при запущеній формі запалення ясен (гінгівіт, пародонтит). В цьому випадку рекомендації, як припинити «витік» крові дасть стоматолог.
А ось гінеколог допоможе визначити, чи не є причиною зміни показників вагітність, адже тоді «запити» щодо норми гемоглобіну у жінок будуть зовсім іншого характеру. Також мова може піти про надмірно рясних і важких кровотечах при менструації.

Підвищений гемоглобін у жінок

Рівень гемоглобіну – дуже чутлива річ: ви прийшли з тренування або просто прогулялися на свіжому повітрі, а він уже підскочив. Що ж, це не проблема. Відхилення в межах 10 і навіть 20 г / л насторожувати не повинні.

Патологічні – хвороби серця, діабет або кишкова непрохідність – можуть викликати значні скачки гемоглобіну у жінок, аж до 190 г / л.

Що при цьому відбувається? Збільшується в’язкість крові, порушується мікроциркуляція, через що ускладнюються процеси надходження кисню до органів. Різке або часте підвищення гемоглобіну викликає синдром хронічної втоми, посиніння кінцівок. Без своєчасного медичного втручання можуть утворитися тромби в судинах. Часто підвищений гемоглобін сигналізує про цукровий діабет, еритроцитоз або серцево-легеневу недостатність.

Як знизити гемоглобін у жінок

Нормалізувати високий гемоглобін можна двома шляхами: за допомогою дієти та медикаментозної терапії.

Дієта при високому гемоглобіні виключає продукти з високим вмістом заліза. До їх переліку в першу чергу входить червоне м’ясо. І це далеко не перша претензія до м’яса, про що ми вже писали раніше. На щастя, свинину, яловичину і м’ясо кролика можна легко замінити іншими джерелами білка: білим м’ясом, бобами або рибою. І, звичайно-ж, під забороною фаст-фуд. Навіть якщо до перших ознак недокрів’я ви не так часто відвідували ресторани швидкого харчування, для зниження гемоглобіну варто зовсім від них відмовитися.

Для стабілізації рівня заліза в крові потрібно на якийсь час забути про газовану воду і напівфабрикати, а також мінімізувати вживання продуктів, які підвищують холестерин: вершкове масло, ікру і солодощі.

При підвищеному гемоглобіні потрібно припинити прийом вітамінних комплексів з вітаміном В12, фолієвою кислотою і, звичайно ж, залізом.

Медикаментозне лікування при високому гемоглобіні грунтується на зниженні в’язкості крові. Розрідити її і запобігти появі тромбів допомагають антиагреганти, які допоможе підібрати лікар. Швидше за все, вас направлять також на додаткові обстеження, адже необхідні препарати, які усунуть основне захворювання, що дає підвищення гемоглобіну.

Низький гемоглобін у жінок

Наслідки зниження гемоглобіну добре знайомі жінкам-донорам, що чекають і народили дитину, вегетаріанкам, а також занадто чутливим дамам. Але переливання крові, вагітність і стрес – далеко не найнебезпечніші фактори пониження гемоглобіну.


Серед інших причин низького гемоглобіну у жінок можуть бути: неповноцінне харчування, дефіцит фолієвої кислоти і вітамінів С і В12, гормональний збій, пов’язаний з виділенням тироксину (гормону щитовидної залози), розширенням вен стравоходу і прямої кишки.
Значне зниження рівня гемоглобіну (його ще називають залізодефіцитною анемією або недокрів’ям) можуть спровокувати втрати крові, переливання, травми та інші явні причини. Крововтрати можуть бути пов’язані з виразкою шлунка і поліпами в товстій кишці, а це вже не завжди netbet очевидні чинники. Також рівень гемоглобіну знижується при хронічних інфекційних захворюваннях (гепатиті, туберкульозі, артриті).

І ще одне: анемія прямо пов’язана з фізичною активністю. Не секрет, що у активних людей краще функціонує кровоносна система і вироблення еритроцитів відбувається в достатній кількості. Сидяча робота і в цілому малорухливий і сидячий спосіб життя – ще один важливий фактор ризику низького гемоглобіну у жінок.

Іноді помітити симптоми зниженого гемоглобіну можна, просто глянувши на себе в дзеркало. Жінок з анемією турбує сухість шкіри, ламкість волосся, надмірна блідість і ранки в куточках рота. Підвищена чутливість до холоду, постійно холодні руки і ноги, зниження імунітету, порушення серцевого ритму і задишка. Утруднене ковтання, напади запаморочення, занепад сил, мушки в очах теж відносяться до ознак анемії.

Що при цьому відбувається? Через зниження гемоглобіну клітини організму перестають отримувати достатньо кисню та інших поживних речовин. Спочатку відсутні елементи організм намагається компенсувати за рахунок волосся, зубів і нігтів. А коли і ці запаси виснажуються, наступає кисневе голодування, на яку в першу чергу реагує серце і мозок. Само собою, це не може позначитися на загальному самопочуття жінки і можуть виникнути важкі наслідки.

Як підвищити гемоглобін у жінок

Оскільки знижений гемоглобін у жінок зустрічається частіше, ніж високий, розглянемо рішення цієї проблеми більш детально.

Щоб підняти гемоглобін, варто почати з коригування раціону харчування. У раціоні повинні переважати продукти, багаті на залізо. В першу чергу це свинина і яловичина, а також м’ясо кролика і індички. Відмінно підвищують рівень гемоглобіну ікра і куряча печінка, скумбрія і горбуша.

З рослинних продуктів харчування корисними будуть пшениця, гречка і вівсянка, чорниця, гранати, персики, яблука, страви з тушкованої моркви і капусти, буряк, слива, сухофрукти і зелень. Допоможуть залізу краще засвоюватися яєчні білки і нежирний сир. Кількість жирів краще б знизити, вони заважають виробленню еритроцитів. Але і при зниженому гемоглобіні не варто зловживати залізовмісними продуктами: 15-30 мг заліза в добу цілком достатньо. Також варто зменшити вживання чаю і кави, замінити їх соками з цитрусових: вітамін С стане відмінним доповненням лікувальної дієти при залізодефіцитній анемії.

Меню для жінок зі зниженим гемоглобіном

Сніданок 1: вівсяна каша з сухофруктами і горіхами, яблучний або цитрусовий сік, печиво з цільних злаків.


Обід: овочевий суп на м’ясному бульйоні або печена картопля з м’ясом, салат з куркою, гранатовий сік.
Сніданок 2: знежирений сир або бутерброд з сиром, відвар з шипшини.

Полудень: фруктовий салат, сливовий компот, сухарики.

Вечеря: салат з капусти або стакан знежиреного кефіру на вибір.

При відсутності патологічних причин анемії, вищевказаний приклад меню (в різних варіаціях на ваш розсуд) вже за тиждень допомагає стабілізувати низький гемоглобін у жінки.

Оскільки солодощі підвищують холестерин, а це особливо негативний момент при анемії, компенсувати нестачу смакоти (якщо поруч немає батончика «Гематоген») і до того ж підвищити гемоглобін допоможе такий рецепт: перемелений на кавомолки стакан гречаної крупи і стільки ж волоських горіхів перемішайте зі склянкою меду. Суміш потрібно поставити в холодильник і приймати по одній столовій ложці два-три рази на добу.

Але нерідко одного зміни раціону харчування виявляється недостатньо для підвищення гемоглобіну в крові. Тоді призначаються препарати заліза, фолієвої кислоти і вітаміну С у вигляді капсул, сиропів або таблеток. По закінченню курсу (а це від одного до трьох місяців) рівень гемоглобіну ще раз слід перевірити і при необхідності пройти повторний курс лікування.

Фізичні вправи для зниження гемоглобіну у жінок

У зміні показників крові (формули крові) при недокрів’ї важливу роль відіграє фізична активність. Щомісячні втрати крові в критичні дні і так посилюють залізодефіцит у жінок, а інтенсивні навантаження додатково будуть підвищувати запити організму на 1-2 мг заліза в день. І взагалі, які можуть бути заняття спортом, якщо при низькому гемоглобіні і так ледве вдається волочити ноги? І правда, які? Відповідь – помірні. Що ж, будемо шукати ту саму «золоту», а точніше «залізну середину».

Як спорт впливає на рівень гемоглобіну. Пам’ятайте ці приємні відчуття після пробіжки, як ніби стає легко і кров приємно розганяється по тілу? Це і справді так: фізичні навантаження сприяють розширенню рідкого обсягу крові і забезпечують оптимальну доставку кисню до органів і тканин. Але при цьому збільшується потовиділення, а значить ми так само інтенсивно втрачаємо корисні речовини. До того ж, як згадувалося, фізичні навантаження можуть посилити кровотечу, а тому буде потрібно консультації лікаря.

І все ж, аргументів «за» активний спосіб життя при низькому гемоглобіні у жінок набагато більше, ніж «проти». Підвищити гемоглобін допоможуть помірні навантаження, наприклад, спортивна ходьба або просто прогулянки на свіжому повітрі.

До «легких» видів жіночого спорту можна віднести пілатес, калланетику, фітбол та ін. Зрештою, ранкова зарядка теж непогано бадьорить і підтримує тіло в тонусі, а гемоглобін – в нормі.



Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram