З 1 липня буде впроваджено новий пакет медичних послуг для пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю


Останніми роками кількість пацієнтів, які потребують перитонеального діалізу, зросла майже майже на 7 %.

Національна служба здоров’я України рік від року буде розвивати та вдосконалювати Програму медичних гарантій з акцентом на безпеку, якість та доступність.Це стосується і пацієнтів з нирковою недостатністю. Проведення діалізу для них життєво необхідна медична послуга.

Безоплатну медичну допомогу пацієнти з хронічною нирковою недостатністю IV та V стадії можуть отримати за двома пакетами:«Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах» та новим для Програми медичних гарантій пакетом: «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах».

Раніше пацієнти, які потребували гемодіалізу не мали права вибору. Були змушені лікуватися за місцем реєстрації. Нині, завдяки Програмі медичних гарантій, вони можуть обрати будь-який медичний заклад України. Зокрема, і приватний, що має договір з Національною службою здоров’я України.

Лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовахдля пацієнта є безоплатним, незалежно від форми власності закладу.

До безоплатних послуг за цим пакетом включено, зокрема:
- первинний огляд та подальше спостереження;
- контроль ефективності діалізного лікування,
- проведення процедури гемодіалізу із забезпеченням всіма необхідними лікарськими засобами, медичними виробами та витратними матеріалами.

Також у пакет входять необхідні лабораторні дослідження, запобігання інфекційним ускладненням та тромбозу, медикаментозне лікування анемії.

За лікування пацієнта методом гемодіалізу в амбулаторних умовах встановлено такий тариф: з 1 квітня по 30 червня 2021 р. оплата здійснюється за глобальною ставкою, а з 1 липня по 31 грудня 2021 р оплата здійснюється за медичну послугу, тобто за кожну процедуру гемодіалізу у розмірі 2 074 гривні.

Національна служба здоров’я отримала пропозиції на лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах від 109 медичних закладів. Серед них, 7 - приватної форми власності.

Останніми роками кількість пацієнтів, які потребують перитонеального діалізу, зросла майже майже на 7 %. Тож цього року ми вирішили розширити спектр медичних послуг. І запровадили у Програмі медичних гарантій-2021 новий пакет: «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах».

Національна служба здоров’я України закуповуватиме медичні послуги за цим пакетом з 1 липня по 31 грудня 2021 року. Тариф на медичні послуги за цим пакетом, визначається як капітаційна ставка за одну особу на день та становить 806 гривень за проведення постійного перитонеального діалізу, та 1 384 гривні за проведення апаратного перитонеального діалізу.

У пакетах медичних послуг Програми медичних гарантій одна з основних вимог до медичних закладів є наявність програми з інфекційного контролю та дотримання заходів із запобігання інфекціям, пов’язаним з наданням медичної допомоги. Відповідно до чинних наказів МОЗ України.

Заклади, що укладають договори з НСЗУ на лікування хворих з нирковою недостатністю, зобов’язані забезпечити хімічну та мікробіологічну безпеку при проведенні процедур. У діалізних центрах мають бути створені умови для запобігання інфікуванню. Це стосується, зокрема, розведення потоків пацієнтів, різні процедурні зали, роздягальні тощо. Медичний персонал таких закладів має дотримуватися суворих і чітких правил щодо інфекційного контролю.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram