Закликаємо батьків надолужити пропущені щеплення дітей за віком

Сьогодні, коли розмови точаться лише про вакцинацію від COVID-19, — важливо не забувати про рутинну імунізацію дітей за віком.

Станом на 1 липня 2021 року 36,6% дітей отримали захист від туберкульозу. 38,2% дітей до 1 року вакцинували від кашлюка, дифтерії і правця, ще менше — 35% дітей у 18 місяців, 31,6% — у 6 років. Від поліомієліту щеплено 39,6% дітей до 1 року, 37,9% — у 18 місяців, 38% — у 6 років. 40,6% дітей віком до року отримали захист від кору, паротиту та краснухи (КПК).

За розрахунками цьогорічної тенденції за 6 місяців, до кінця поточного року охоплення щепленнями сягне лише 70%, чого недостатньо для формування колективного імунітету — необхідних 95%.

Закликаємо батьків надолужити пропущені щеплення дітей за віком, усвідомлювати та співставляти ризики й переваги вакцинації. Сучасні вакцини є безпечними та ефективними і здатні захистити кожну людину від інфекційних захворювань, ускладнення від яких можуть вартувати життя.

Вакцинація під час пандемії COVID-19 є безпечною. А будь-які переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

В Україні у 2020 році найбільше хворіли на такі вакцинокеровані інфекції, як вірусний гепатит В, кашлюк та кір. Минулий рік відзначається в цілому зниженням випадків цих хвороб, але серед причин цієї, на перший погляд, позитивної динаміки, можуть бути не тільки охоплення вакцинацією, а й обмежувальні карантинні заходи та зосередження більшої уваги до COVID-19.

Нагадаємо, незважаючи на виклики пандемії COVID-19, у 2020 році в Україні вдалося досягти стабільного охоплення щепленнями на рівні 80%.

Україна сьогодні близька до середніх цифр у світі по охопленню вакцинацією, але все одно має найнижчі охоплення в порівнянні з європейським регіоном. Це створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення країни.

Щоби ситуація стабільно покращувалась, потрібно зберігати контроль над рутинною вакцинацією й пам’ятати, що захищатися потрібно не тільки від COVID-19, а й від інших хвороб.

Відслідковувати наявність вакцин у регіонах можна тут.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram