Банк грудного молока відкрили у Львівському обласному перинатальному центрі

Сучасний високотехнологічний банк грудного молока відкрили сьогодні у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі. У ньому збирають, перевіряють, обробляють, зберігають та розподіляють донорське грудне молоко.

Вартість створення та облаштування Банку становила понад 13 млн гривень. Інформаційно-технічна складова проєкту та навчання персоналу стали можливими за сприяння Асоціації банків грудного молока Польщі.

«10 мільйонів — це кошти з обласного бюджету і 3 мільйони — це кошти закладу охорони здоров’я, який власне заробив, працюючи з Національною службою здоров’я», — зазначив керівник обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

Першочергово донорське молоко перерозподілятиметься серед новонароджених, які потребують його через медичні покази. Щороку серед усіх новонароджених в обласному перинатальному центрі близько 1000 – це передчасно народжені діти з низькою та екстремально низькою масою тіла. Саме вони, а також хворі доношені дітки отримуватимуть донорське молоко у першу чергу.

«Відкриття Банку грудного молока – це один із високотехнологічних напрямів роботи перинатального центру, він є освоєний і сьогодні стартує. Так, проєкт недешевий, але він потрібен нашим дітям, – зазначила гендиректора перинатального центру Марія Малачинська. – Велике дякую начальнику обласної адміністрації за те, що відкриття банку грудного молока у перинатальному центрі отримало підтримку. Це великий пріоритет для здорової нації. Це рішення, яке віддасться сторицею кожному з нас через кілька років. Ми зі свого боку будемо якісно працювати і масштабувати цей проєкт».

За словами гендиректорки Львівського перинатального центру Марії Малачинської, сьогодні Центр отримав повний цикл надання неонатальної допомоги згідно зі світовими стандартами в межах однієї установи: від відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених до відділення постінтенсивного догляду новонароджених і виходжування недоношених дітей та відділення медичної реабілітації передчасно народжених та малих дітей. А у перспективі Львівський перинатальний центр планує забезпечувати донорським грудним молоком пологові стаціонари Львівщини та сусідніх областей.

У Банку грудного молока збирають молоко від матусь, охочих ним поділитися. Перед тим, як відправити молоко на зберігання в морозильну камеру, його обов’язково аналізують в ультразвуковому гомогенізаторі й пастеризують. Стати донорами можуть мами, які годують дітей грудьми та пройшли обстеження. Жінки, які хочуть бути донорами, можуть звертатися у неонатальний центр обласної лікарні.

Слід зазначити, що це вже другий банк грудного молока на Львівщині (перший відкрили у серпні 2022 року в Неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні) й третій – загалом в Україні (з’явився у Києві у квітні 2019 року у Перинатальному центрі м. Києва).

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram