Основні етапи вагітності та їх особливості

Вагітність є одним з найбільш важливих моментів в житті кожної сім'ї, особливо, якщо вона перша. Для здоров'я мами і дитини важливим є планування вагітності, розуміння її етапів та їх особливостей. Це дозволить правильно підготуватися і сприймати сам процес вагітності.

етапи вагітності

Акушер-гінекологи виділяють такі часові одиниці перебігу вагітності:

  • тиждень - відповідає календарному тижню;
  • місяць - 4 тижні;
  • триместр.

Зазвичай використовується наступний розподіл триместрів за тижнями:

  • Перший триместр (1-14 тиждень).
  • Другий триместр (15-28 тиждень).
  • Третій триместр (29-40 тиждень).

Розглянемо докладніше характеристику кожного триместру.

Перший триместр

В більшості випадків точно визначити дату зачаття досить складно, тому зазвичай початок вагітності відраховують від першого дня останньої менструації.

У першому триместрі відбувається зміна гормонального фону. Поки не сформована плацента, у вагітної може спостерігатися ранній гестоз, що супроводжується нудотою, блюванням та, можливо, закрепами. З 6 по 8 тиждень з'являється серцебиття. На 12-15 тиждень формується плацента і ембріон стає плодом.

Наразі немає узгодженої класифікації триместрів за тижнями, але багато лікарів вважають закінченням першого триместру 14 тиждень вагітності.

Важливим для здоров'я матері і дитини є своєчасно стати на облік для ведення вагітності фахівцем. Варто це зробити до 12 тижнів.

Другий триместр

Для більшості вагітних другий триместр є відносно спокійним, оскільки майбутня мама вже фізично, емоційно і психологічно сприйняла факт вагітності. До 18 тижня у плоду вже сформувалися основні органи. Приблизно в цей же час відчуваються перші рухи малюка.

В другому триместрі вже можна визначити стать дитини. Під кінець триместру дитина може важити до 900 грам і досягати 35 сантиметрів в довжину.

Другий триместр передбачає аналізи і скринінги для виявлення можливих патологій у дитини.

Третій триместр

В останньому триместрі органи дитини дозрівають, мозок та нервова система сформовані. Навіть при передчасних пологах є всі шанси, що дитина народиться здоровою і загрози її життю не буде.

Що стосується майбутньої мами, то у неї зазвичай посилюються дискомфортні симптоми:

  • біль у спині;
  • задишка і важкість;
  • часте сечовипускання;
  • варикозне розширення вен та ін.

Щоб мінімізувати вплив цих факторів, вагітна повинна уважно стежити за своїм здоров'ям, правильно харчуватися, в міру рухатися.

Перед пологами подружжю є сенс обговорити партнерські пологи або разом пройти школу молодих батьків.

Таким чином, розуміння етапів вагітності дозволить молодим батькам краще підготуватися і відповідно реагувати на фізіологічні зміни в організмі матері.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram