Препарати левотироксину: кому та навіщо потрібно приймати

Препарати левотироксину (наприклад, торгові назви Еутирокс, L-тироксин та інші) є гормональними препаратами, що використовуються пацієнтами із захворюваннями щитоподібної залози.

Необхідність терапії препаратами гормонів щитоподібної залози має близько 2% дорослих українців. Іншим такі ліки не потрібні. Якщо людина вживає препарати левотироксину без призначення лікаря, у неї розвиваються симптоми гіпертиреозу, тиреотоксикозу. Вони негативно впливає на серцево-судинну, нервову та інші органи і системи організму.

Левотироксин не захищає від несприятливих наслідків опромінення у разі випадкового викиду радіоактивного йоду або хімічних атак. Використовувати його для профілактики або зменшення наслідків радіоактивного забруднення або хімічних атаках – шкідливо.

Кому потрібно вживати препарати левотироксину першочергово?

  • Пацієнтам, у яких видалена залоза, а особливо, у зв’язку з високодиференційованою карциномою щитоподібної залози. У цьому випадку доза препарату є вищою, ніж потребує організм, щоб усунути ризики прогресу або рецидиву злоякісного процесу. Такі пацієнти можуть бути без препарату 4-6 тижнів. Якщо пацієнт старший 80 років – більше 7 тижнів без загрози життю.
  • Вагітним (особливо на ранніх термінах, коли йде формування органів плоду), у яких до вагітності було діагностовано гіпотиреоз і вони були на гормональній замісній терапії. Доза левотироксину натрію для таких вагітних жінок має були збільшена на 30-40%.

Кому також потрібно вживати препарати левотироксину?

  • Пацієнтам, у яких щитоподібна залоза частково виробляє гормони, але їх недостатньо для нормального функціонування організму. У такому випадку пацієнту можна зменшувати дозу препарату або ж навіть бути без препарату до трьох місяців без особливих клінічних проявів дефіциту гормонів.

Особливості приймання препаратів левотироксину

  • Якщо у вас немає зараз препарату - не панікуйте.

Згідно з фармакокінетикою, за умови тривалого прийому препарату, період напіврозпаду левотироксину натрію – 6-7 днів. Повністю він виводиться з організму на 4-6 тиждень.

Отже, вашому життю немає загрози! Логістика доставки ліків уже налагоджена, ви зможете їх отримати найближчим часом.

  • Якщо ви маєте запаси препаратів – зменшуйте дозу на половину або ж приймайте через день, якщо це маленькі дози.

Якщо немає брендового препарату, який ви приймали, купуйте аналоги із діючою речовиною левотироксин.

Якщо ви перестали приймати препарат або довелося зменшити його дозування, то перед відновленням приймання потрібно повернутися до тієї дози, що була призначена лікарем на останньому прийомі. За 4-6 тижнів слід перевірити ТТГ.

  • Народних методів, трав, БАДів, які могли б замінити гормон - немає.

Приймаючи препарат, слід дотримуватися двох важливих умов:

  • Левотироксин застосовують 1 раз на добу, за 30 хвилин до їди, запиваючи невеликою кількістю води (пів склянки води) і уникаючи лікарських засобів, здатних впливати на всмоктування. У разі, якщо ви вживаєте такі препарати, перерва між ними на левотироксином має становити не менше 4 годин.
  • Сніданок не повинен містити молочні продукти, каву, міцний чай, продукти із сої.

Зараз в аптеках можна знайти такі препарати, що містять левотироксин:

  • Еутирокс, дозування 25, 50, 75, 100, 125, 150 мкг;
  • L-тироксин «Берлін Хемі», дозування 50, 75, 100, 125, 150 мкг;
  • L-тироксин «Фармак», дозування: 25, 50, 100 мкг.

Також, Україна в якості гуманітарної допомоги отримала 45 660 упаковок левотироксину, який вже розвозиться по регіонах і буде доступний до видачі в закладах охорони здоров’я.

Рекомендовано за можливості приймати препарат, призначений лікарем, але в ситуації, яка сталася, препарати можуть замінювати одне одного.

Якщо у вас немає препарату, який ви зазвичай приймаєте, спробуйте знайти один із перерахованих.

Якщо немає препарату потрібного дозування, його можна комбінувати самостійно. Наприклад, якщо ви приймаєте Еутирокс 100 мкг і не маєте препарату такого дозування, то можете приймати 4 таблетки по 25 мкг, або 2 таблетки по 50 мкг, або набрати 100 мкг препарату іншими комбінаціями.

Важливо точно визначити дозування перед тим, як приймати ліки.

Потрібно пам'ятати про індивідуальну чутливість організму і можливу появу побічних реакцій на новий препарат.

Закликаємо не створювати ажіотаж та не скуповувати в аптеках Еутирокс та L-тироксин. Такі ліки не захистять вас від радіоактивного випромінення чи хімічного забруднення, проте позбавлять людей, яким потрібна гормональна терапія, можливості нормально продовжувати лікування.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram