Вагітність: коли звертатись до лікаря

1. Вагінальна кровотеча

Вагінальна кровотеча є поширеною причиною хвилювання жінки на будь-якому терміні вагітності. Хоча невелика кількість слизу змішаного з кров’янстими виділеннями може бути нормальним явищем для більшості вагітних, варто не ігнорувати цей симптом та одразу звертатись до лікаря.

Кров’янисті виділенняз піхви у першому триместрі (до 13+6 тижнів) спостерігаються у 20-40 % вагітних жінок. Основними причинами кровотечі на ранніх термінах вагітності є:

  • позаматкова вагітність;
  • рання втрата вагітності;
  • загроза аборту;
  • фізіологічні зміни (пов'язані з імплантацією ембріона).

Трансвагінальне УЗД є наріжним каменем діагностики, оскільки за допомогою цього методу можна поставити або виключити більшість діагнозів на ранніх термінах вагітності.

Основними причинами кровотечі в другому та третьому триместрах є:

  • рання втрата вагітності (до 20 тижнів);
  • кров'янисті виділення, пов'язані з пологами (після 20 тижнів) або істміко-цервікальна недостатність
  • передлежання або відшарування плаценти;
  • розрив матки або передлежання кровоносних судин пуповини.

Окремо виділяють патології шийки матки, піхви або матки (наприклад, поліпи, запалення/інфекції, трофобластична хвороба), що теж можуть супроводжуватись вагінальними кровотечами на будь-якому терміні вагітності.

NB: слід уникати пальцевого дослідження шийки матки у пацієнток із вагінальною кровотечею у другій половині вагітності доки не буде виключено передлежання плаценти за допомогою УЗД.

2. Надмірна нудота та блювання

Відчувати легку нудоту під час вагітності цілком нормально. Певний ступінь нудоти з блюванням (або без) спостерігається приблизно у 90% вагітних. Зазвичай ці симптоми з’являються на 5-6 тижні вагітності, сягають піку на 9 та пом‘якшуються на 16-18 тижні. Якщо жінка відчуває надмірну та безперервну нудоту і постійно блює, слід якомога швидше повідомити про це лікаря. Важливо не пропустити Hyperemesis gravidarum, що є важкою формою нудоти та блювання під час вагітності і може призвести до дегідратації. Нудота та блювання після 20 тижнів, що супроводжуються болем у животі, лихоманкою, діареєю, головним болем або локалізованими абдомінальними ознаками, не є нормальними явищами під час вагітності та вимагають ретельного обстеження.

Якщо жінка сумнівається в тому, наскільки сильною є її нудота завжди краще зайвий раз сконтактуватись з лікарем, щоб не допустити ускладнень.

3. Зміна характеру рухів плода

Відчуття рухів плода є заспокійливим для вагітних жінок, у той час як зменшення кількості цих рухів є загальною причиною для занепокоєння. Хоча цей симптом не обов’язково вказує на щось серйозне, важливо повідомити про цей стан лікаря, щоб переконатися що з дитиною все гаразд.

Приблизно 40% вагітних жінок є стурбовані рухами плода як мінімум один раз протягом вагітності, та на щастя більшість з цих епізодів є скороминущими.

Діагноз зменшення кількості рухів плоду ґрунтується на якісному (суб'єктивному) сприйнятті матері. Пацієнткам рекомендовано звернутися до лікаря для подальшого дообстеження, якщо вони відчують значне та постійне зменшення ворушінь плода, і ніколи не чекати довше двох годин, якщо рухів плода немає. Слід інструктувати вагітну жінку, що потрібно звертатись до лікаря коли вона нараховує менше 10 рухів протягом 2 послідовних годин у періоди, коли плід зазвичай активний і жінка лежить на боці (не на спині) та зосереджена на підрахунку.

Хоча діагностичні критерії для цього стану є суперечливими, оскільки кількість рухів плода, яка достовірно відрізняє нормальну вагітність та здоровий плід від вагітності з підвищеним ризиком несприятливих результатів не визначені, UpToDate наводить 4 приклади оцінки порогових значень кількості рухів для впевненості у благополуччі плода:

  • відчуття щонайменше 10 рухів плода протягом двох годин, коли мати перебуває у стані спокою та зосереджена на підрахунку;
  • відчуття принаймні 10 рухів плода протягом 12 годин під час нормальної активності матері;
  • відчуття принаймні 4 рухів плода за годину, коли мати перебуває у спокої та зосереджена на підрахунку;
  • відчуття принаймні 10 рухів плода протягом 25 хвилин у терміні вагітності від 22 до 36 тижнів і впродовж 35 хвилин на 37 або більше терміні вагітності.

4. Лихоманка

Лихоманка є однією з найчастіших причин звернення по невідкладну медичну допомогу під час вагітності. Пам‘ятаємо, що у нормі температура тіла вагітної жінки знаходиться в межах 36.4-37.2°C.

Вищі ж показники викликають певне занепокоєння. Вважають, що гарячка під час вагітності може бути пов’язана як з акушерськими ускладненнями (викидень, передчасні пологи, хоріоамніоніт), так і зі значними несприятливими наслідками для матері (сепсис, ураження органів) і плода (вади розвитку, загибель плода).

Повідомлення матерів про застуду або грип із лихоманкою були значно пов’язані з 8 вродженими вадами (аненцефалія, розщелина хребта, енцефалоцеле, заяча губа з ущелиною піднебіння або без неї, атрезія/стеноз товстої кишки, двостороння агенезія/гіпоплазія нирок, дефекти кінцівок та гастрошизис).

Тому вагітним жінкам слід звертатись до лікаря у випадку підняття температури тіла вище допустимих меж

5. Сильний біль у животі

Якщо жінка відчуває регулярний чи постійний та/або сильний абдомінальний біль їй слід повідомити про це своєму лікарю.

Оцінюючи вагітних пацієнток з болем у животі, лікар повинен враховувати нормальні фізіологічні/анатомічні зміни, пов’язані з вагітністю, оскільки вони впливають на інтерпретацію ознак і симптомів і результати лабораторних досліджень. Наприклад, дискомфорт у животі, нудота, блювання та закрепи можуть спостерігатись під час нормального перебігу вагітності.

6. Підозра на розрив плідних оболонок

Передчасний розрив плідних оболонок (ПРПО) це розрив плідних оболонок до 37 тижнів вагітності. Він пов'язаний з приблизно однією третиною передчасних пологів. ПРПО зустрічається у 3% вагітних жінок.

Класичним клінічним проявом ПРПО є раптовий «витік» прозорої або блідо-жовтої рідини з піхви, яка просочується крізь одяг. Помилково вважати, що навколоплідні води повинні «виливатись фонтаном»: багато пацієнок спостерігає постійний або з перервами витік невеликої кількості рідини, а деякі жінки просто описують відчуття надмірного відчуття вологості піхви або промежини.

При найменших підозрах про відходження навколоплідних вод жінці необхідно звернутись на огляд до лікаря.

Також звернутись до лікаря слід, якщо під час вагітності у жінки є будь-який із наступних станів:

  • головний біль, який не зникає або посилюється з часом;
  • значно виражена втома;
  • виражений набряк рук, пальців або обличчя;
  • набряк, почервоніння або біль у нозі;
  • біль у грудній клітці або прискорене серцебиття;
  • погіршення зору;
  • запаморочення або непритомність;
  • суїцидальні думки;
  • утруднене дихання або задишка, що погіршується;
  • важка діарея;
  • біль, печіння або проблеми з сечовипусканням;
  • незвичні вагінальні виділення;
  • болі, тріщини або кровоточивість сосків;
  • біль або судоми в руках, ногах або грудній клітці.

Це неповний список станів які можуть потребувати медичного нагляду. Якщо жінка не впевнена, що симптом є серйозним, але почувається недобре, завжди краще довіритись внутрішнім відчуттям та інстинктам і зайвий раз сконтактуватись з лікарем. Якщо проблема є — це забезпечить вчасну медичну допомогу. Якщо проблеми не буде виявлено, принаймні жінка та її сім‘я будуть заспокоєні.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram