Як зменшити професійне вигорання: відбувся тренінг для державних службовців МОЗ

Через військову агресію російської федерації проти України більшість українців змушені переживати стрес, відчувати постійну тривогу за своє життя і життя своїх близьких та стикатися із загрозою отримання не тільки фізичних, а й психологічних травм.

Державним службовцям різних рівнів доводиться вирішувати завдання, які ще донедавна були відсутні в спектрі повсякденних задач і обов’язків. Через психологічні та фізичні навантаження, намагання протистояти різного роду кризам, викликаним війною, держслужбовці, у тому числі зі сфери охорони здоров’я, часто працюють в умовах надзвичайної психологічної напруги та стресу. При цьому приналежність до держслужби не є гарантією від професійного вигорання, яке може трапитись з будь-ким зі спеціалістів.

«Вплив війни на психологічне здоров’я – колосальний, тому МОЗ приділяє велику увагу налагодженню психосоціальної підтримки українців, зміцненню їхнього психічного здоров’я, протидії деструктивним наслідкам сьогодення. Системний підхід до збереження та відновлення психологічного здоров’я громадян, частиною якого є навчання та тренінги державних службовців, що стикаються з надмірними навантаженнями та поєднанням особистих і професійних викликів, має мінімізувати наслідки тих втрат для здоров’я, які, на жаль, неминучі у кризових ситуаціях», – підкреслила Олександра Машкевич, генеральна директорка Директорату медичних послуг МОЗ України.

Щоб українці, які постраждали внаслідок війни, отримали повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги, перша леді Олена Зеленська ініціювала створення «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», реалізація якої покладена на МОЗ.

У межах цієї ініціативи для державних службовців МОЗ було організовано навчальний тренінг з надання психосоціальної підтримки. Здатність до саморегуляції емоцій, опанування складними емоційними станами, вміння справлятися з життєвими викликами є принципово важливими для фахівців, які забезпечують надання психологічної допомоги іншим.

Тренінг відбувся за підтримки ГО «Безбар’єрність» та партнерської організації НУО «IsraAID».

Спеціалісти Міністерства мали можливість ознайомитись з техніками, направленими на зменшення професійного вигорання та підтримки себе у кризових ситуаціях.

Довідка: для ефективного створення та впровадження програми у Міністерстві охорони здоров’я України діє проєктний офіс зі створення національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. До його складу входять фахівці МОЗ, ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров'я України», ГО «Безбар’єрність», консалтингова компанія «Civitta». Експертизу та підтримку у реалізації проєкту надає Всесвітня організація охорони здоров’я та глобальна Референтна група із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжвідомчого постійного комітету.





Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram