Чим відрізняється мінеральна вода від звичайної?

Вода — обов'язковий компонент повсякденного життя кожної людини. Рідину, яку ми вживаємо для пиття, класифікують в залежності від її насиченості мінералами, солями, мікроелементами. Розрізняються в такому випадку два типи: звичайна та мінеральна вода.

звичайна вода

Звичайна вода

Звичайна питна вода не має ані запаху, ані кольору, ані присмаку. Вона широко використовується для:

  • приготування їжі, напоїв;
  • миття посуду та прибирання;
  • зволоження ґрунту;
  • купання тощо.

Саме природна питна вода є ідеальним розчинником, її широко використовують на виробництвах, у закладах громадського харчування, у лікарнях тощо. Звичайна, очищена або неочищена питна вода, — це наймасштабніший світовий ресурс. Хімічний склад такої рідини мінливий — на нього впливає рівень опадів, сезонність та інші фактори навколишнього середовища. Якщо вода циркулює в централізованому водогоні, її характеристики визначаються станом системи, способами очищення тощо.

Мінеральна вода

Така рідина відрізняється від звичайної передусім своїм вмістом — у ній дуже багато мінералів. В продажу можна знайти два її різновиди:

  • природна;
  • штучна.

У натуральній мінеральній воді наявні компоненти, які насичували її у природному середовищі, — це зумовлює її сталий склад. Якщо «мінералка» штучна, це значить, що звичайну питну воду збагатили в процесі виробництва.

мінеральна вода

Мінеральну воду не можна використовувати в побуті як замінник звичайної. Вона не підходить для приготування їжі або напоїв — солі, присутні в її складі, осідатимуть на поверхні при нагріванні, впливатимуть на смак готових страв. 

За умови правильного вживання вода з високим вмістом мінералів позитивно впливає на роботу ШКТ, має омолоджувальну та тонізувальну дію, виводить токсини.

Шкідливим є міф, що мінеральна вода — беззаперечно корисна для кожного. Лікарі застерігають — така вода може як покращити, так і погіршити стан здоров'я. Її щоденне вживання не рекомендовано людям з високим рівнем кислотності. Також її треба з обережністю пити тим, хто має проблеми із роботою сечового міхура та нирок. Постійне вживання мінералізованої води може викликати загострення коліту, виразки, метеоризмів.

Хоча мінеральна вода вважається кориснішою, ніж звичайна питна, не можна цілком замінити одну іншою. Для здорової дорослої людини приблизна норма — 2–3 склянки столової мінералки на день. Якщо ж ідеться про лікувальні різновиди такої води, план її вживання має складати фахівець з урахуванням загальної клінічної картини.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram