Догляд за лапами собак: поради та секрети


Турбота про домашніх улюбленців починається з правильного догляду. Не тільки очі, вуха та шерсть вимагають регулярних гігієнічних процедур. Від того, наскільки правильним буде догляд за лапами собак, залежить чистота в будинку і здоров'я всіх його мешканців. Як доглядати за лапами собак? Невже не достатньо просто помити або витерти лапи після прогулянки? Про це та багато іншого можна дізнатися з цієї статті. Сподіваємося, що інформація буде цікавою початківцям собаківникам, а досвідчені власники почерпнуть для себе щось нове та корисне.

Щоденний догляд за лапами собак

Незалежно від погодних умов, домашнього улюбленця виводять на прогулянку щонайменше двічі на день. Якими б міцними не були лапки, вони змушені витримувати спеку асфальту та холод снігу, шльопати по калюжах і місити бруд. Впоратися з подібними неприємностями не так легко. До того ж від уламків, гострих предметів, колючого насіння і шипів ніхто не застрахований.

Після прогулянки лапи неодмінно миють. Можна посперечатися, що досить просто витерти лапи вологим рушником. Але таке можуть собі дозволити мешканці деяких міст, які прогулюються по чистих асфальтованих і сухим тротуарах. Насправді таке зустрінеш не часто, тому миття лап має стати обов'язковим правилом. До того ж його можна поєднати з оглядом лап на предмет наявності сторонніх предметів, ранок, тріщин та інших проблем, що призводять до дискомфорту, болю й кульгавості тварини.



Правила водних гігієнічних процедур для лап

Лапи миють у теплій воді незалежно від сезону. Виняток становлять літні прогулянки, коли прохолодна вода швидше охолоджує улюбленця, який перегрівся від теплого повітря та нагрітого асфальту.

В процесі миття увагу приділяють не тільки подушечкам лап, а й міжпальцевому простору, куди нерідко забивається бруд і сторонні предмети. Стара зубна щітка з нежорсткою щетиною знадобиться для ефективного очищення лап від налиплих грязьових частинок.

Якщо тварина висмикує лапу при митті, велика ймовірність того, що вона травмована. Після водних процедур лапу ретельно оглядають на предмет порізів, проколів та інших можливих проблем. правильний догляд за лапами собак

Після гуляння по бруду, а також після зимової прогулянки по посипаних реагентами доріжках, лапи треба мити з використанням мильного розчину - шампуню для собак, розведеного у воді.

Якщо улюбленець випадково зайшов на свіжий асфальт, розігрітий гудрон або мазут, лапи рясно змочують рослинною олією, а потім промивають спеціальним препаратом для видалення подібних речовин.

Якщо після прогулянки на лапі виявлені крапельки крові, подряпини, порізи або садна, то мити її бажано в теплій воді з використанням спеціального мильного розчину - розведеного у воді антисептика «Цитеал». Після ретельного полоскання і витирання, поранену область потрібно оглянути й обробити відповідно до характеру рани.

Після миття лапи ретельно витирають рушником.

У довгошерстих порід лапи обов'язково підсушують феном для видалення вологи між пальцями.

Щоденний догляд за лапами собак супроводжують оглядом, щоб виключити можливі проблеми - порізи, подряпини, запалення і гнійні рани. В лапах можуть застрягти шипи рослин, уламки скла, дрібні камінчики та металеві предмети. Навіть така дрібниця, як жувальна гумка, що прилипла на лапу, може завдати чимало неприємностей.

Зверніть увагу! Якщо собака часто лиже подушечки лап або пальчики (без видимих причин пошкодження шкіри або травм) і при цьому ще розчісує вуха, то імовірніше у неї алергія. Обов'язково зверніться до ветеринарного лікаря за консультацією.

Що робити, якщо лапи собаки пахнуть кукурудзяними чіпсами?

Власники тварин іноді помічають, що лапи їх улюбленців «пахнуть» кукурудзяними чіпсами або попкорном з сиром. Цей феномен отримав назву «Frito Feet», коли бактерії накопичуються на лапах улюбленця внаслідок недостатнього або неправильного догляду за лапами собак. Така проблема виникає незалежно від сезону. Мікротріщини й ранки на лапах, мокріючи й забруднюючись, стають місцем проживання бактерій і грибків. правильний догляд за лапами

Позбутися від проблеми допоможе використання ветеринарного протигрибкового та антисептичного шампуню під час миття лап після прогулянки, і нанесення спеціальних засобів для догляду за лапами після їх висушування рушником і феном. В цьому випадку рекомендується використання антибактеріальної і протигрибкової мазі чи спрея, наприклад:
  • мазь «Санодерм»
  • спрей Apicenna фунгин Форте
  • препарат ТМ Природа ProVet МІКОСТОП

Регулярний догляд за лапами улюбленців

Догляд за лапами собак охоплює не тільки дотримання чистоти й здоров'я подушечок лап і пальців, але і кігтів. Навіть у міських умовах, коли улюбленці сточують кігті самостійно під час прогулянок по асфальту або інших твердих поверхнях, існують моменти, коли потрібна стрижка кігтів. Це зимовий час, літнє проживання за містом, тривалі прогулянки по м'якому ґрунту в парку тощо.

Якщо своєчасно не зрізати довгі кігті тварині, то вони почнуть ламатися, завдаючи дискомфорт і біль. Підстригають кігті за допомогою спеціальних кігтерізів, які бувають у вигляді ножиць або типу гільйотини. Кігтерізи з обмежувачем дозволяють акуратно провести процедуру, не пошкодивши нерв і кровоносні судини.

 Зверніть увагу! Кігті не можна підстригати звичайними ножицями. Вони кришать кіготь, з'являються тріщини, в які потрапляє бруд і хвороботворні мікроорганізми.

Якщо під час процедури підстригання кігтів було зачеплено кровоносну судину, то до поверхні, що кровоточить притискають порошок стрептоциду або ватяну паличку з гранулами марганцівки.

Треба пам'ятати про те, що і на прибулих пальцях теж ростуть кігті. Вони не торкаються землі і не сточуються. Якщо ці кігті своєчасно не підстригти, то вони можуть врости в м'яку тканину.

Сезонний догляд за лапами собак

У довгошерстих порід собак у міжпальцевому просторі на подушечках зростає шерсть. Восени та навесні часточки бруду й піску налипають на шерсть, і вимити її часом буває дуже важко. Взимку аналогічна проблема трапляється зі снігом, який набивається між пальцями собаки, тане і перетворюється на льодинки, через що улюбленець відчуває біль при ходьбі. Відповідно, у довгошерстих порід собак через це нерідко виникають рани й мікротріщини на лапах.

Щоб зменшити кількість скрижанілого снігу та бруду потрібно обережно зістригти шерсть навколо лап, відповідно фасону стрижки, передбаченої для цієї породи, а також вистригти шерсть між пальців. Робити це потрібно дуже акуратно, використовуючи ножиці із закругленими кінцями, щоб не травмувати тварину. Також від утворення льодяних кульок допомагає змащування перед прогулянкою простору між пальцями собаки спеціальним засобом для догляду за лапами.

Засоби для догляду за лапами собак

У зимовий час лапи собак страждають від порізів об лід і хімічних реагентів, що розкидаються під час ожеледиці. До того ж великий ризик отримати серйозні травми при ковзанні на льоду: розтягування та вивихи. Влітку ж лапи схильні до інших випробувань - гарячий асфальт, колюче насіння рослин і гравій. В результаті на подушечках лап з'являються тріщини, між пальчиками з'являється подразнення, почервоніння, ранки й нариви. як доглядати за лапами взимку

Бабусині методи захисту лап у вигляді вершкового масла або рослинної олії вже давно в минулому. Нікому не захочеться виводити масляні плями на підлозі та килимах у будинку. А от сучасні засоби для догляду за лапами довели свою ефективність. Не дивіться на те, що вартість спеціальних кремів і мазей не така вже й маленька. Однієї баночки або тюбика крему вистачає надовго, щонайменше на сезон, а іноді і на рік.

Як підібрати взуття собаці?

Природа подбала про те, щоб собаки обходилися без одягу та взуття. Але одомашнення тварин, виведення нових порід і переселення до регіонів з іншими кліматичними умовами, зробило собак уразливими до погодних умов. Одних улюбленців доводиться рятувати від спеки, а інших - утеплювати. Одяг та взуття для собак переросли з розряду примхи на справжню необхідність.

Підібрати взуття собаці не так просто. Маленьким улюбленцям ще можна вибрати симпатичні черевички на блискавці або липучках. А ось собакам середніх і великих порід підібрати взуття за розміром дуже важко: одні черевики не одягнеш, інші - злітають, треті - не застебнеш.

У таких випадках виручають спеціальні водонепроникні шкарпетки з прогумованою зносостійкою підошвою. Шкарпетки захищають лапи улюбленця від снігу, солі та хімічних реагентів - взимку, від гравію і колючих предметів - навесні й восени, від колючого насіння і устюгів - влітку.

Якщо лапа травмована, то без шкарпеток для собак просто не обійтися. Їх одягають поверх бинтової пов'язки, яка залишиться сухою і чистою після прогулянки. До речі, якщо необхідна така лікувальна процедура для лап, як примочка з трав, олій або мазі, то носок стане «бар'єром» між лапою і язиком улюбленця, який неодмінно спробує злизати лікарські засоби.

Власники собак знають, наскільки важкий і тривалий процес лікування лап їх улюбленців. Причому половини випадків можна було б уникнути, якби дотримувалися правила гігієни та проводився своєчасний огляд.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram