Фетальний алкогольний синдром: як вживання алкоголю під час вагітності впливає на здоров’я дитини


9 вересня - Міжнародний день інформування про фетальний алкогольний синдром (ФАС). ФАС – це стан дитини, який виникає внаслідок впливу алкоголю під час вагітності матері. ФАС викликає пошкодження мозку дитини та проблеми з її розвитком.

Фетальний алкогольний синдром - один із розладів, що підпадають під загальний термін "розлад фетального алкогольного спектру". Усього є п'ять таких порушень: це фетальний алкогольний синдром; частковий фетальний алкогольний синдром; алкогольний розлад нейророзвитку; нейроповедінковий розлад, пов'язаний з пренатальною дією алкоголю; вроджені дефекти, пов'язані з алкоголем. Усі ці розлади використовуються для класифікації широкого спектру фізичних та неврологічних ефектів, які пренатальна дія алкоголю може спричинити на плід.

Немає жодної дози алкоголю, яку можна вважати безпечною для вживання під час вагітності. Якщо ви п'єте у період вагітності, ви завдаєте шкоди своїй дитині у вигляді ризику розвитку фетального алкогольного синдрому, наголошують фахівці Mayo Clinic.

Фетальний алкогольний синдром може статися, коли алкоголь із крові матері потрапляє до дитини через плаценту, повідомляє Національна служба здоров’я Британії (NHS). Цей алкоголь може залишатися в дитячому організмі протягом тривалого часу й пошкодити мозок та тіло дитини, завадити нормальному розвитку в утробі матері. Через вживання матір’ю алкоголю під час вагітності може статися викидень, мертвонародження, передчасні пологи та, власне, народження дитини з вродженими вадами.

У Центрі з контролю та профілактики захворювань в США(CDC) наголошують: припинити вживання алкоголю під час вагітності ніколи не пізно. Оскільки розвиток мозку відбувається протягом усієї вагітності, відмова від алкогольних напоїв покращить здоров’я дитини.

Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини фетальний алкогольний синдром, якнайшвидше зверніться до лікаря. Рання діагностика може полегшити такі аспекти як труднощі з навчанням і проблеми з поведінкою.

Крім того, науковці рекомендують уникати вживання алкоголю під час грудного вигодовування, адже етанол він легко потрапляє у молоко матері та може вплинути на немовля.

Пам’ятайте, що ФАС можна уникнути, якщо ви не вживаєте алкоголь під час вагітності! Крім того, відмовтеся від алкогольних напоїв під час спроб завагітніти. Наголошуємо: не існує "безпечного" триместру.

Симптоми ФАС

Важкість симптомів фетального алкогольного синдрому різна - деякі діти страждають від них набагато сильніше, ніж інші. Ознаки та симптоми фетального алкогольного синдрому можуть включати будь-яке поєднання фізичних дефектів, інтелектуальних або когнітивних розладів, а також проблем з функціонуванням і повсякденним життям, пояснюють у Mayo Clinic.

Фізичні вади можуть включати:

  • специфічні риси обличчя, включаючи короткі очні щілини, дуже тонку верхню губу, короткий задертий ніс і гладку поверхню шкіри між носом і верхньою губою (жолобок);
  • деформацію суглобів та кінцівок;
  • повільний фізичний ріст до та після народження;
  • проблеми із зором чи слухом;
  • мала окружність голови й розмір мозку;
  • пороки серця і проблеми з нирками й кістками;
  • проблеми з мозком і центральною нервовою системою (ЦНС).

Проблеми з мозком і ЦНС можуть включати:

  • погану координацію або рівновагу;
  • інтелектуальну недостатність, порушення навчання та затримку розвитку;
  • погану пам'ять;
  • проблеми з увагою та опрацюванням інформації;
  • труднощі з міркуваннями та розв’язанням проблем;
  • труднощі з розумінням наслідків вибору;
  • погані навички судження;
  • знервованість або гіперактивність;
  • швидку зміну настрою;
  • соціальні та поведінкові проблеми.

Проблеми у взаємодії з іншими можуть включати:

  • труднощі в школі;
  • проблеми з іншими людьми;
  • погані соціальні навички;
  • проблеми з адаптацією до змін або переходом від одного завдання до іншого;
  • проблеми з поведінкою та контролем імпульсів;
  • викривлене поняття часу;
  • труднощі у плануванні або роботі над досягненням мети.

Як наголошують фахівці NHS, наявність симптомів ФАС у дитини та ступінь їхньої важкості залежить від того, як часто та скільки мати вживала алкоголю під час вагітності. Чим більша кількість спожитого алкоголю, тим важчими стають симптоми.

Коли звернутися до лікаря та як діагностувати ФАС

Якщо ви вагітні й не можете припинити вживати алкоголь, зверніться по допомогу до лікаря. Оскільки рання діагностика може допомогти зменшити ризик довгострокових проблем у дітей з фетальним алкогольним синдромом, повідомте лікарю вашої дитини, якщо ви вживали алкоголь під час вагітності.

Якщо ви усиновили дитину або стали опікуном, ви можете не знати, чи вживала біологічна мати алкоголь під час вагітності, і вам може спочатку не спасти на думку, що у вашої дитини може бути фетальний алкогольний синдром. Однак якщо у вашої дитини проблеми з навчанням і поведінкою, поговоріть з лікарем, щоб визначити основну причину.

Немає жодного лабораторного тесту, який міг би підтвердити наявність у дитини фетального алкогольного синдрому. Багато з його симптомів можуть сплутати зі СДУГ (синдромом дефіциту уваги і гіперактивності). Тож, як зазначає Національний інститут охорони здоров’я США (NIH), діагностують ФАС за наявності всіх наступних критеріїв: дві з трьох характерних рис обличчя (короткі очні щілини, тонка верхня губа та гладкий або нечіткий жолобок між носом і верхньою губою), затримка росту (пренатально та/або постнатально) й дефекти центральної нервової системи.

Крім того, немає спеціального лікування фетального алкогольного синдрому, адже неможливо відновити пошкоджений мозок дитини. Але рання діагностика та підтримка можуть мати велике значення.

Так, після діагностики захворювання лікар може оцінити потреби вашої дитини та запропонувати відповідні освітні та поведінкові стратегії.

Результати досліджень свідчать про те, що діти почуваються краще, коли у них діагностують ФАС до 6 років й призначають їм терапію. Спеціальних препаратів для лікування фетального алкогольного синдрому немає, але деякі ліки можуть допомогти з такими симптомами як гіперактивність, нездатність зосередитися або тривога.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram