Моніторинг вагітності віддалено: українські лікарні впроваджують телемедичні рішення

Українські лікарні застосовують передові інформаційні технології, які забезпечують діагностику та лікування пацієнтів за допомогою телемедичних рішень. Так, завдяки своєчасним змінам у нормативній документації на період воєнного стану, медичні заклади по всій країні мають можливість впроваджувати новітні розробки, що рятуватимуть життя та полегшують надання медичної допомоги в умовах війни.

Зокрема, 180 лікарень в України вже використовують портативний діагностичний комплекс «Sigmafon», який дозволяє віддалено моніторити стан плода і вагітної. Більше ніж 1800 сеансів віддаленої діагностики було успішно проведено за допомогою цього телемедичного рішення, що дає змогу вагітним самостійно вдома використовувати спеціальні пристрої для фіксування показників та передавання їх лікарю для аналізу стану.

Зібрані дані надходять до портативного дисплейного пристрою, де обробляються та зберігаються для подальшого аналізу лікарем акушером-гінекологом.

Телемедична система діагностики «Sigmafon» забезпечує можливість отримати ранні попереджувальні сигнали щодо можливих проблем з плодом та станом вагітної, що дозволяє своєчасно вживати необхідні медичні заходи для збереження здоров’я і життя майбутньої матері та її дитини.

«Застосування телемедичних рішень в лікарнях України дозволяє знизити витрати на медичні послуги та зробити їх більш доступними для населення. А також дає можливість швидко діагностувати небезпечні захворювання та лікувати пацієнтів, зменшуючи ризик важких ускладнень. МОЗ своєчасно ініціювало зміни до нормативної бази, завдяки яким сьогодні медичні заклади можуть використовувати телемедичні рішення, передані як гуманітарна допомога, для надання медичної допомоги. Це як телемедичні комплекси для моніторингу стану вагітності, так і телемедичні комплекси для реабілітації та відновлення військових і пацієнтів із важкими травмами, а також теледіагностика для проведення базових діагностичних досліджень: вимірювання температури, тиску, сатурації тощо», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Для довідки:

Перелік нормативно-правової документації, що регулює використання телемедичного обладнання на період воєнного стану:

  • Зміни до основ законодавства України про охорону здоров’я в частині реєстрації іноземців, які надають медичну/реабілітаційну допомогу із застосуванням телемедицини (у тому числі наданій як гуманітарна допомога).
  • Наказ МОЗ України від 09.06.2022 № 994 «Про проведення тестової експлуатації телемедичних платформ (систем) в умовах воєнного стану в Україні».
  • Наказ МОЗ України 20.06.2022 № 1062 «Про організацію надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини в умовах воєнного стану» (зі змінами).
  • Наказ МОЗ від 17.09.2022 № 1695 «Про затвердження Порядку надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях».
  • «Методика попереднього розгляду та вивчення функціональної та технічної можливостей запровадження в тестовому режимі запропонованої надавачем телемедичних платформ (систем) в умовах воєнного стану в Україні».
  • «Програма-методика тестової експлуатації телемедичних платформ (систем) Комісією з тестування телемедичних платформ (систем) для надання медичної допомоги в умовах воєнного стану в Україні».




Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram