Вільний тироксин – коли є важливим цей аналіз?

Тироксин (Т4) – один з двох гормонів, який виробляє щитовидна залоза, поряд із трийодтироніном (Т3). Загальний тироксин регулює енергетичний і пластичний обмін, температуру та масу тіла, пульс, вироблення та цикл життя яйцеклітин, циркуляцію кисню та інші важливі процеси. Вільний тироксин (free Thyroxine, FT4) – це деяка частина загального тироксину, що відіграє основну роль в органічних процесах.

До 99% загального гормону Т4 у плазмі з'єднуються з білками. А вільний тироксин FT4 – це та невелика частина гормону, яка з білками не з'єднується, циркулюючи в крові "сама по собі". Лабораторний аналіз на вільний тироксин ендокринологи практично завжди призначають для діагностики захворювань "щитовидки" та контролю їх лікування. Саме FT4 надає найбільшого впливу на клітини людського організму.

Якщо Т4 підвищено – в мене хвороба щитовидки?

Не завжди. У деяких випадках відхилення рівня Т4 ("звичайного", тобто загального – не вільного) можуть бути не пов'язані саме зі збоєм функції щитовидної залози.

Відхилення у бік підвищення часто спостерігається під час вагітності, а також у жінок, які приймають гормональні протизаплідні таблетки (комбіновані оральні контрацептиви – КОК). У свою чергу, знижена кількість Т4 може виявлятися під час прийому певних лікарських препаратів – зокрема кортикостероїдів для лікування шкірних захворювань, артриту, астми та ін.

Але все це не стосується вільного тироксину – FT4. Як ми вже з'ясували, вільний Т4 не пов'язується з білками крові, на відміну від "звичайного" Т4. А під впливом вагітності чи ліків змінюється саме кількість пов'язаних білків, що й відображається у результатах аналізу на "звичайний" тироксин.

Тому аналіз на вільний тироксин є набагато більш інформативним для діагностики та контролю, ніж на "звичайний", і ендокринологи вважають за краще орієнтуватися саме на нього.

Коли потрібно здавати аналіз на вільний тироксин?

Регулярні перевірки рівня цієї фракції тироксину доцільні:

  • для контролю ефективності лікування будь-яких захворювань щитовидної залози (ЩЗ);
  • за наявності симптомів підвищення або зниження функції "щитовидки" (гіпертиреозу та гіпотиреозу відповідно);
  • у разі збільшення розмірів щитовидної залози – виникнення дифузного токсичного зоба;
  • якщо було діагностовано відхилення від норми ТТГ – тиреотропного гормону.

Загалом аналіз на вільний тироксин доцільно комбінувати з аналізом на тиреотропний гормон, ТТГ. Клінічна картина може бути такою:

  • FT4 у нормі, ТТГ трохи підвищений – легка недостатність ЩЗ, ризик гіпотиреозу;
  • ТТГ підвищений, FT4 знижений – гіпотиреоз;
  • ТТГ знижений, FT4 знижений – вторинний гіпотиреоз, пов'язаний зі збоєм функції гіпофіза або хвороби, не пов'язаної зі ЩЗ;
  • ТТГ знижений, FT4 підвищений – гіпертиреоз.

Обов'язково слідкуйте за станом щитовидної залози – від її роботи залежать усі процеси в організмі. Бажаємо вам міцного здоров'я!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram