Як зменшити тривожність і легше переносити стресові навантаження

Хронічний стрес, в якому змушені жити українці, негативно впливає на всі аспекти здоров’я. Підвищений рівень гормонів стресу, особливо кортизолу, може посилити запальні процеси, знизити імунітет і підвищити ризик високого артеріального тиску, інсульту та інфаркту.

Тому проблему стресу, безперечно, треба вирішувати. Існують різні стратегії, які демонструють ефективність, зокрема здорове харчування, повноцінний сон, регулярні фізичні вправи, робота з психотерапевтом, використання технік релаксації та медитації та багато іншого.

Є ще один засіб, який ви можете запропонувати пацієнтам – дієтичні добавки. Хоча жодна з них не є чарівною пігулкою, яка змусить стрес повністю зникнути, деякі добавки можуть допомогти знизити рівень тривоги, впоратися з проблемами зі сном, полегшити симптоми депресії.

Магній

Магній організм використовує для регулювання десятків процесів, від функціонування нервів і м’язів до синтезу білка та кісток. Також магній може бути корисним як засіб проти тривожності і стресу. Вважається, що він допомагає регулювати роботу гіпофіза та надниркових залоз, які відповідають за реакцію на стрес. Багато людей не отримують достатньо магнію з їжі, тому їм можуть бути рекомендовані магнієві добавки.

Щоб полегшити засвоєння організмом, до магнію додають різні сполучні речовини. Тому існують різні форми магнію:

  • Магнію гліцинат – магній + амінокислота гліцин, добре всмоктується кишківником.
  • Магнію таурат – сучасна форма магнію, допомагає боротися з м’язовими спазмами і судомами, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи.
  • Магнію малат – може полегшувати судоми м’язів та синдром неспокійних ніг.
  • Цитрат магнію – добре абсорбується, підтримує роботу нервової системи.
  • Хлорид магнію – використовується як сіль («пластівці») для ванни. Магній добре засвоюється через шкіру, а тепла вода сприяє розслабленню.

Магній слід призначати з обережністю, якщо пацієнт приймає ліки, які можуть взаємодіяти з добавками магнію або впливати на кількість магнію в організмі: бісфосфонати, антибіотики, діуретики та інгібітори протонної помпи.

Вітаміни групи B

Усі вітаміни групи В відіграють важливу роль у зниженні рівня тривоги та покращенні настрою. Дослідження показали, що люди, які їли продукти, багаті вітамінами групи B, спостерігали значне зменшення тривоги та стресу порівняно з тими, хто не їв такі продукти. Більшість вітамінів групи В не накопичуються організмом – вони водорозчинні. Якщо неможливо отримувати всі необхідні вітаміни групи В з раціону, особливо у стресові періоди, можна розглянути питання про поповнення щоденних норм з допомогою дієтичних добавок.

Основні вітаміни В-комплексу, які допомагають впоратися зі стресом:

В1 – тіамін

В2 – рибофлавін

B3 – ніацин

B6 – піридоксин

В9 – фолат або фолієва кислота

В12 – ціанокобаламін

Вони допомагають підтримувати здоров’я нервової системи, імунну систему та функції надниркових залоз, можуть запобігти вродженим дефектам під час вагітності, позитивно діють на пам’ять, метаболізм і рівень цукру в крові, впливають на вироблення серотоніну та мелатоніну, необхідних для гарного настрою та міцного сну.

Отже, деякі дієтичні добавки можна рекомендувати як частину цілісного підходу до зниження тривоги і стресу разом з рецептурними препаратами, роботою зі спеціалістами та змінами способу життя.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram