Залізо у воді: що варто знати

Залізо у воді — це поширена проблема. Високий вміст цієї речовини негативно впливає на систему водопостачання, технічне оснащення будівлі, а також корисні властивості самої рідини. Використання води з підвищеним вмістом заліза у господарсько-побутових цілях стає важким, а іноді навіть унеможливлюється. Тоді на допомогу приходить фільтр води від заліза.

Звідки береться залізо у воді

Вміст цієї речовини у підземних водах звичайний і має геологічне походження. Залізо у воді в безкисневих або гіпоксичних умовах найчастіше міститься у розчиненому стані у вигляді гідрокарбонату, сульфату чи хлориду заліза.

В околицях торфовищ, боліт або лісових масивів речовина зустрічається разом з органічними сполуками — наприклад, гуміновими кислотами. Їх дуже важко видалити з води. Вміст заліза у підземних водах може досягати кількох десятків міліграмів на літр.

Чинні норми

Відповідно до чинних нормативних актів, вміст заліза у побутовій водопровідній воді не повинен перевищувати 200 мікрограмів на літр, тобто 0,2 мг/л. Показники, що є вищими за цю концентрацію, несприятливо впливають на технічний стан мережі, а також на органолептичні характеристики рідини, що постачається. Наслідки:

  • збільшення каламутності;
  • поява іржаво-коричневого кольору;
  • утворення металевого присмаку та запаху.

Вміст заліза у воді перевищується з таких причин:

  1. Потрапляння речовини у воду внаслідок корозії елементів її розподільчих систем (баків, трубопроводів, арматури тощо), виготовлених із сталі та чавуну.
  2. Викид заліза з накопичених відкладів водопровідної мережі та інсталяції, які раніше накопичувалися на внутрішній поверхні труб протягом багатьох років внаслідок недостатньої водопідготовки. Цій процес інтенсифікується за погіршення кисневого режиму.

Для видалення заліза слід використовувати фільтри для води та системи зворотного осмосу https://ecosoft.ua/. Їхні переваги:

  • ефективне видалення забруднень з води, таких як хімічні речовини, мінерали, бактерії, віруси;
  • знищення речовин, які впливають на смак та запах води, таких як хлор, сірководень, органічні сполуки;
  • зручність та економія — не треба регулярно купувати бутильовану воду.

Супутні неприємності

У концентрації 0,3 мг/л (300 мкг/л) залізо забарвлює речі під час прання й залишає темний наліт на санвузлах і кранах. Це впливає на зовнішній вигляд предметів і вимагає додаткових зусиль для їх очищення. При цьому підвищення каламутності води може бути помітним вже за концентрації 0,1 мг/л (100 мкг/л). Також залізо може викликати утворення накипу на поверхнях кавоварок, чайників, пральних та посудомийних машин. Це може призводити до зниження ефективності роботи приладів та потреби у їх регулярній чистці або ремонті.

До того ж відбувається розвиток мікроорганізмів — переважно залізистих бактерій, які отримують енергію у процесі окислення цієї речовини. Підвищена концентрація акумульованих мікроорганізмів у відкладах заліза є джерелом великої кількості їх виділень, що може призвести до погіршення запаху та смаку води.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram