Чому грудне вигодовування важливе для мами й немовляти?

Триває Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування — а отже, ми маємо привід не лише нагадати про його користь, а й підтримати кожну жінку, яка наважилася стати мамою в такий непростий час. Пам’ятаймо, що передусім кожна мама потребує підтримки, тож якщо ваша родичка, знайома чи подруга нещодавно народила дитину, спитайте, як їй можна допомогти й полегшити побут.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), якби всі діти світу віком від 0 до 23 місяців перебували на грудному вигодовуванні, це могло б врятувати понад 820 000 дитячих життів на рік.

Грудне вигодовування може знизити ризик розвитку певних захворювань як для малечі (астми, діабету 1 типу, низки інфекційних патологій, ожиріння та деяких типів раку), так і для матерів (післяпологової депресії, серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, раку яєчників та молочної залози). Грудне вигодовування допомагає дитині почуватися в безпеці, сприяє сенсорному розвитку, посилює зв’язок із мамою.

Материнське молоко — важливе джерело енергії, воно містить усі необхідні поживні речовини для розвитку та зростання дитини. У перші пів року життя грудне молоко забезпечує 100 % потреби дитини в поживних речовинах, із 6 до 12 місяців — продовжує задовольняти щонайменше половину цих потреб, а протягом другого року життя — третину.

Крім поживних речовин та вітамінів, немовля отримує з молоком матері антитіла, здатні захистити від хвороб. Водночас важливо пам’ятати, що грудне вигодовування не може замінити вакцинацію, передбачену Національним календарем профілактичних щеплень.


Що важливо пам’ятати про грудне вигодовування?

  1. Комусь грудне вигодовування дається легко, проте іноді це скоріше навичка, якої мама й дитина мають навчитися разом.
  2. Прикладати немовля до грудей, а також забезпечити контакт шкіра до шкіри рекомендують упродовж першої години після народження.
  3. Годувати немовля потрібно на вимогу без дотримання певних інтервалів. Що частіше дитина їсть, то більше молока виробляється в мами. Годувати грудьми можна всюди, де зручно мамі й дитині.
  4. У перші 6 місяців життя дитина не потребує нічого, крім маминого молока: ані підгодовування, ані допоювання. Навіть водою і навіть у спеку.
  5. Знайомити дитину з «дорослою» їжею варто починати після 6 місячного віку, проте прикорм усе одно має бути лише доповненням до грудного молока.
  6. У більшості випадків жінка, яка годує грудьми, не має дотримуватися спеціального режиму харчування, але її щоденне меню має бути повноцінним, різноманітним і збалансованим.
Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram