Полегшувати симптоми, не лікувати: чому не варто соромитись відвертої розмови про менопаузу зі своїм лікарем


Менопауза не є захворюванням, це цілком природний період у житті кожної жінки. Звісно, якщо не йдеться про передчасну менопаузу, наприклад, у віці 30-35 років. В інших же випадках – це нормальний стан, який не варто лікувати. Проте можна і потрібно полегшувати симптоми менопаузи, які більшість жінок терплять, та не звертаються до лікаря.

Центр громадського здоров’я спільно з проєктом “Не на паузі" громадської організації “Проект Кешер в Україні” розповідає, що допоможе полегшити симптоми менопаузи та покращить якість життя.

Існують різні способи лікування симптомів менопаузи:

  • дотримуйтесь збалансованого харчування та додайте фізичні навантаження у свою рутину. Тут ви знайдете 7 простих вправ на основні групи м’язів: https://bit.ly/47Ie2wc.
  • когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) – метод психотерапії, який може допомогти впоратися з тривогою та пригніченим настроєм;
  • замісна гормональна терапія (ЗГТ) – призначається лікарем для заміни естрогену, може прийматися у формі таблеток, пластирів, гелів;
  • вагінальний крем, гель, лубрикант – допомагають при проблемі сухості піхви;
  • вправи для тазового дна можуть допомогти при проблемах із сечовим міхуром – наприклад, при сечовипусканні під час кашлю, чхання, сміху.

Серед поширених симптомів менопаузи – припливи і нічна пітливість. Полегшити ці симптоми можуть такі методи:

  • спати в прохолодній кімнаті (від 16 до 18 градусів), можна залишати відкритими на ніч двері або вікно;
  • спати у вільній бавовняній піжамі та вкриватися легкою ковдрою;
  • прийняти прохолодний душ або випити холодний напій перед сном;
  • скоротити споживання кофеїну, алкоголю та гострої їжі, оскільки все це провокує виникнення припливів;
  • регулярні фізичні навантаження – ходьба, біг і танці, йога – зменшують симптоми припливів, покращують сон і знижують ризик остеопорозу. Жінки швидко втрачають кісткову масу у перші кілька років після менопаузи, тому більш схильні до ризику розвитку остеопорозу, ніж чоловіки.
  • відмова від куріння допоможе полегшити припливи, а також знизити ризик розвитку серцево-судинних хвороб та раку. Професійні поради на сайті Центру громадського здоров’я “Я кидаю курити" допоможуть позбутись залежності від тютюну.

Усі жінки переживають менопаузу по-різному, багато хто відчуває неприємні зміни у своєму тілі та вплив на ментальне здоров’я. Проте полегшувати симптоми менопаузи можливо. Для цього не слід соромитися звертатися до лікаря та відкрито говорити про всі зміни, які відчуваєте, щоби лікар мав можливість комплексно оцінити ваш стан.

Щоб підвищити обізнаність населення про менопаузу, громадська організація “Проект Кешер в Україні” запустила проєкт “Не на паузі”. У межах проєкту можна долучитися до групи підтримки, отримувати перевірену інформацію від лікарок та, за потреби, психологічну допомогу.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram