Чому регулярні огляди у гінеколога такі важливі?

Багато хто відкладає відвідування гінеколога, часто звертаючись до лікаря тільки при виникненні проблем. Насправді ж регулярні огляди є важливим кроком для підтримки здоров'я репродуктивної системи та попередження серйозних захворювань.

Як часто варто відвідувати гінеколога?

Фахівці рекомендують проходити огляд у гінеколога принаймні один раз на рік, навіть якщо немає явних симптомів чи скарг. Щорічний візит дозволяє виявити захворювання на ранній стадії, коли їх лікування є найбільш ефективним і менш травматичним для організму.

консультація гінеколога

Фото: Гінекологічна клініка Дахно (Київ)

Також візит до лікаря необхідний у разі появи таких симптомів, як болі внизу живота, нерегулярний менструальний цикл, незвичайні виділення або дискомфорт під час статевого акту. Якщо ви шукаєте гінекологічний центр у Києві, зверніть увагу на список клінік, де представлені найкращі медичні заклади - https://barb.ua/uk/med/kiev-ginekologiya.

Що входить до стандартного гінекологічного огляду?

Зазвичай гінекологічний огляд включає кілька основних етапів:

  • Збір анамнезу: лікар запитує про ваш загальний стан здоров'я, регулярність менструального циклу, наявність хронічних захворювань та інші важливі деталі.
  • Фізичний огляд: гінеколог оглядає зовнішні та внутрішні статеві органи, проводить пальпацію для виявлення можливих патологій.
  • Цитологічний мазок (ПАП-тест): це важливий аналіз для раннього виявлення раку шийки матки або передракових станів.
  • УЗД органів малого тазу: за необхідності лікар може провести ультразвукове дослідження для оцінки стану матки та яєчників.
  • Обстеження молочних залоз: важливою частиною профілактичного огляду є перевірка молочних залоз для виявлення можливих новоутворень.

Лікар може порекомендувати додаткові аналізи або дослідження.

УЗД

Фото: Гінекологічна клініка ProHealth (Київ)

Особливості профілактики захворювань

Регулярні огляди у гінеколога дозволяють своєчасно виявляти такі захворювання, як інфекції, що передаються статевим шляхом, кісти, фіброми, ерозії та навіть ракові захворювання. Наприклад, такі проблеми, як поліпи або міома матки, часто не мають явних симптомів на початкових стадіях, і тільки регулярний контроль допоможе вчасно їх діагностувати.

Як підготуватися до візиту?

Щоб зробити огляд максимально інформативним, є кілька рекомендацій щодо підготовки:

  • За кілька днів до візиту уникайте статевих контактів, спринцювань та використання вагінальних препаратів, які можуть вплинути на результати аналізів.
  • Краще проходити огляд через кілька днів після закінчення менструації, щоб результати були точнішими.
  • Перед візитом варто скласти список питань або симптомів, які ви хотіли б обговорити з лікарем.

Для отримання додаткової інформації та пошуку спеціалістів в медичній та б’юті сферах ви можете відвідати головну сторінку порталу Barb.ua, де представлено корисні матеріали для підтримки вашого здоров’я.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram