Цукрозамінники. Користь чи шкода?


У гонитві за новими трендами ми часто шукаємо “більш здорові” альтернативи своїм харчовим звичкам. І сьогодні поговоримо про один з таких трендів – “без цукру” – який ласкаво пропонує нам цукрозамінники.

Цукрозамінники – це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі “натуральними”, навіть якщо вони пройшли значну технологічну обробку. І продукти або напої з маркуванням “без цукру” або “дієтичні” часто мають у своєму складі як штучні так і природні (натуральні) замінники цукру.

Натуральні замінники цукру – фруктові соки та нектари, мед, кленовий сироп тощо – часто рекламуються як “більш здорові” варіанти, ніж просто цукор чи інші його замінники. Але навіть “природні підсолоджувачі” можуть підлягати обробці, що ставить під сумнів їхню натуральність.

Натуральні підсолоджувачі, як правило, є безпечними, але важливо розуміти, що споживання будь-якого виду доданого цукру не принесе користі для здоров'я. Такі підсолоджувачі не містять багато корисних поживних речовин, зокрема клітковини, поліфенолів, вітамінів або мінералів. Наприклад, мед і цукор схожі за поживною цінністю, а організм однаково переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Надмірне споживання будь-якого цукру, зокрема й натуральних замінників, може призвести до таких проблем зі здоров’ям як карієс, надмірна вага та підвищений рівень тригліцеридів (розглядається як ризик серцево-судинних хвороб)

Штучні замінники цукру можуть бути виготовлені як із синтетичних речовин, так і з природних джерел (з рослин, для прикладу). Такі замінники надзвичайно солодкі та майже не містять калорій. Вони широко використовуються в оброблених харчових продуктах (безалкогольні напої, випічка, цукерки, пудинги, джеми, та молочні продукти). На відміну від “класичного" цукру, вони не підвищують рівень глюкози в крові, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом.

Що каже ВООЗ?

Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує вживати нецукрові підсолоджувачі (англійською non-sugar sweeteners – NSS) для контролю ваги або зниження ризику цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи або раку. Та ця рекомендація не стосується людей з цукровим діабетом. Серед підсолоджувачів, які згадує ВООЗ, – аспартам, ацесульфам калію, адвантам, сахарин, цикламати, неотам, сукралоза, стевія та її похідні.

Заміна вільних цукрів на штучні чи природні підсолоджувачі не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі.

Найкращий для цього варіант – збалансований раціон, і обмеження доданого цукру зокрема. ВООЗ рекомендує не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків). Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс ПроЗдорове за посиланням: prozdorove.com.ua

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram