Дитяча реабілітація в Україні в умовах війни

Кожна дитина в країні повинна отримувати весь комплекс якісної реабілітації та медичної допомоги. А реабілітаційні послуги мають бути якісні, доступні та безоплатні — позиція МОЗ.

Актуальні виклики у дитячій реабілітації обговорили на Всеукраїнській конференції лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти та інші члени мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усіх регіонів України.

Найкращі спеціалісти та міжнародні експерти з Норвегії, США, Німеччини та Польщі поділились своїм досвідом роботи в мультидисциплінарній команді з пацієнтами різного профілю, провели лекції та воркшопи щодо мультидисциплінарного підходу в реабілітації новонароджених, дитячій онкогематології, нейро та орто-реабілітації. Фахівці в галузі поділилися знаннями та обговорили реабілітаційний напрям в Україні.

Реабілітація в педіатрії — невіддільна складова медичного догляду за дітьми з різними медичними станами та потребами. Сьогодні ж концепція реабілітації дітей стає все більш комплексною та мультидисциплінарною. Це динамічне та інноваційне поле, яке активно залучає фахівців різних медичних спеціальностей та використовує інноваційні методи та технології, розширюючи можливості для ефективного та доступного реабілітаційного лікування дітей.

Діти — надзвичайно вразливі пацієнти. Вони потребують не лише ефективного лікування, а й якісної, сімейно-центричної реабілітації, особливо зараз — під час повномасштабної війни. Реабілітація дитини повинна спиратися на сімейно-центричну модель. Робота з батьками дитини є критично важливою. Так вважає міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко:

«Реабілітація є нашим топпріоритетом. Відновлення дітей суттєво відрізняється від реабілітації дорослих. Тут важливий комплексний підхід та тісна взаємодія з Міносвіти та Мінсоцполітики. Індивідуальний реабілітаційний план (сфера охорони здоровʼя), індивідуальна програма розвитку (освітня сфера) та соціальні послуги мають бути скоординовані між собою. До створення та коригування індивідуальної програми розвитку обовʼязково мають долучатися фахівці з реабілітації».

Міністерство охорони здоровʼя України ініціювало розвиток клінічних мультидисциплінарних реабілітаційних центрів досконалості на базі найбільш перспективних реабілітаційних відділень в Україні. Їх першочергова мета — навчання мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усієї України задля підвищення якості реабілітаційної допомоги.

Концепція розвитку реабілітації, яка нині втілюється, передбачає її доступність максимально близько до місця проживання (тобто в громаді). Для цього в кластерних та надкластерних медзакладах по всій країні створюються сучасні безбарʼєрні реабілітаційні відділення, в тому числі і дитячі. Перинатальні центри мають налагоджувати з ними тісну співпрацю. Такий підхід дозволяє почати реабілітацію якомога раніше та не переривати її.

Наразі реабілітаційна допомога надається дорослим та дітям безоплатно в межах трьох пакетів послуг: це реабілітація в стаціонарних та амбулаторних умовах, а також реабілітація немовлят. Торік держава виплатила понад 4 млрд гривень медичним закладам за надану людям реабілітаційну допомогу. МОЗ планує посилювати вимоги до медзакладів щодо дитячої реабілітації.

Після закінчення конференції всі учасники, які пройшли тестовий контроль, отримали сертифікат із відповідними балами безперервного професійного розвитку. І, звісно, здобули неоціненні знання та навички, які допоможуть покращити якість життя дітям України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram