Профілактуйте ВІЛ/СНІД - живіть на всі 100%


ВІЛ-інфекція — це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму й поступово робить його беззахисним. Та способи захисту від ВІЛ є. До того ж, вони абсолютно безоплатні.

Існує кілька шляхів передачі ВІЛ:

  • через кров і біологічні рідини;
  • статевий;
  • від матері до дитини.

Відповідно й проводиться профілактика ВІЛ-інфекції:

1. Безпечний секс. Пам’ятайте, що секс має бути захищеним під час кожного сексуального контакту. Тож використовуйте чоловічі або жіночі презервативи у разі вагінального, анального чи орального сексу - захистіть себе від інфікування ВІЛ при контакті з біологічними рідинами.

Тож належним чином та під час кожного сексуального контакту використовуйте презерватив - це один з найефективніших способів захиститися від ВІЛ та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом.

2. PrEP. Доконтактна профілактика (ДКП) інфікування ВІЛ, або PrEP, - це додатковий до бар’єрної контрацепції метод профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ.

Людині потрібно приймати перорально 1 раз на день таблетку антиретровірусного препарату для зниження ризику інфікування ВІЛ. Прийом PrEP та використання презервативів під час кожного сексуального контакту дає понад 99% захисту від інфікування ВІЛ статевим шляхом.

PrEP ефективний лише за регулярного прийому. Захист від ВІЛ виникає після 7 днів прийому препаратів і руйнується, якщо курс прийому переривають.

PrEP рекомендують приймати усім, хто має ризик інфікування ВІЛ. Це - партнери/-ки ВІЛ-позитивних людей, люди, які надають сексуальні послуги, чоловіки, які мають сексуальні стосунки із чоловіками, , люди, які вживають наркотики ін’єкційно, сексуальні партнери та партнерки людей, які вживають наркотики інʼєкційно, особи, які тримаються в установах виконання покарань та попереднього увʼязнення, особи, звільнені з установ виконання покарань, трансгендерні люди.

3. Безпечна вагітність та пологи. Передача ВІЛ від матері до дитини, або її ще називають вертикальною передачею, може статися під час вагітності, пологів чи грудного вигодовування. Тому жінки й проходять тестування на ВІЛ, коли стають на облік за вагітністю.

Якщо вчасно діагностувати ВІЛ-інфекцію, регулярно приймати призначені ліки та дотримуватись рекомендацій лікаря, жінка може народити здорових дітей.

Нагадаємо, поширеність передачі ВІЛ від матері до дитини станом на 01.07.2023 становила 1%. Охоплення вагітних АРТ сягнуло 97,5%.


4. АРТ. Антиретровірусна терапія допомагає знизити рівень вірусного навантаження ВІЛ в організмі настільки, що його неможливо виявити при лабораторному обстеженні. Тим самим, ВІЛ стає неактивним в результаті АРТ і не може передатися статевому партнеру.

Тобто якщо у вас ВІЛ, ви регулярно приймаєте АРТ, ви досягаєте невизначального рівня вірусного навантаження, як результат - ви не можете інфікувати свого партнера/-ку. Йдеться про принцип "Не визначається значить не передається" (Н=Н).

За статистикою, у 85–90% випадків СНІД розвивається за 7–10 років після інфікування. Утім, цього можна уникнути завдяки своєчасному лікуванню — АРВ-терапії.

Під час АРВ-терапії ліки необхідно приймати щодня протягом усього життя. Переривати терапію не можна, інакше вірус зможе адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати вашу імунну систему.


5. Постконтактна профілактика ВІЛ. Після ризикованого контакту людина повинна якомога швидше звернутися до лікаря (але не пізніше ніж через 72 години) й отримати постконтактну профілактику інфікування ВІЛ.

Які контакти вважаються ризикованими? Такі, внаслідок яких могло статися інфікуваня ВІЛ. Наприклад, незахищені статеві контакти, контакти під час професійної діяльності - поранення гострими інструментами, зброєю, забрудненими кров’ю або іншими потенційно небезпечними біологічними рідинами (йдеться про медиків, військових, правоохоронців).

6. Безпечне вживання ін’єкційних наркотиків. Звичайно, найкраще рішення - взагалі не вживати наркотики. Але якщо ви вживаєте наркотики ін’єкційно, використовуйте стерильні інструменти, голки та шприци.У жодному разі не користуйтеся чужим нестерильним інструментарієм!

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram