Вміст трансжирів, натрію і калію в найпоширеніших харчових продуктах: презентовані результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні

Споживання трансжирів (ТЖК), вироблених у промисловий спосіб, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, пов’язане із підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. В Європі ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ) становить 7,8%, в Україні – 14,8%. Одним із факторів, який впливає на розвиток неінфекційних захворювань та ожиріння, є спосіб харчування.

Контроль якості харчових продуктів, зокрема міжнародні стандарти та проєкти щодо зменшення вмісту трансжирів у продуктах, які споживають українці, представники Міністерства охорони здоров’я, обласних центрів контролю та профілактики хвороб, Центру громадського здоров’я МОЗ України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів обговорили з експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) під час круглого столу, присвяченого елімінації споживання трансжирів, які містяться у харчових продуктах.

«У 2020 році Україна долучилася до передових країн, що працюють над елімінацією трансжирних кислот в продуктах. На законодавчому рівні були оновлені рекомендації та введені обмеження кількості ТЖК – два грами на 100 грамів загальної кількості усіх жирів, що містяться в них. Це ті кроки, які дозволяють якісно змінити підходи до харчування та на національному рівні посилити контроль за якістю продуктів, які споживають діти та дорослі. Попри воєнні виклики, з якими щодня стикається Україна, важливо посилювати систему контролю та моніторингу за дотриманням цих вимог, зокрема, міжвідомчу співпрацю з партнерами та комунікацію з виробниками», – заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Моніторинг вмісту трансжирів в харчових продуктах допомагає зрозуміти, наскільки виробники харчових продуктів дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах та дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот. Якщо людина споживає понад 2,2 г промислово вироблених ТЖК на день, ризик померти від ССЗ у неї зростає на 20-32%. В Україні 9 із 10 передчасних смертей пов’язані саме з неінфекційними захворюваннями, 34,8% людей мають підвищений тиск, 59,1% – зайву вагу, з них 24,8% хворі на ожиріння. Приблизно 278 000 смертей можуть бути напряму пов'язані зі вживанням ТЖК.

В Україні минулого року стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту ТЖК, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці. Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення. Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.

«Під час війни ВООЗ підтримала Україну в розбудові спроможностей п’яти лабораторій, а також вперше провела дослідницький проєкт FEEDCities із залученням цих лабораторій, який визначив базові показники вмісту трансжирів у широкому спектрі продуктів харчування, та визначив потреби на шляху України до повного вилучення трансжирів із харчових продуктів», – підкреслив д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Щоби покращити ситуацію не лише в Україні, а й глобально, ВООЗ запровадила програму щодо відмови від використання ТЖК – REPLACE. Наразі валідаційний сертифікат ВООЗ для країн із нульовим використанням трансжирів отримали п’ять держав, серед яких – Данія, Литва і Польща. Решта – перебувають на різних етапах втілення такої мети.

Довідка:

Третього жовтня 2023 року в Україні у частині вмісту трансжирів набув чинності наказ МОЗ №1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з регламентом ЄС №2019/649.

Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні у партнерстві з МОЗ, Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів виступили організаторами круглого столу, присвяченого елімінації одного із факторів ризиків для громадського здоров’я – споживанню трансжирів, які містяться у харчових продуктах.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram