Ведення передменструального синдрому

Короткий виклад рекомендацій Королівського коледжу акушерства та гінекології (RCOG)
2016

Як діагностується передменструальний синдром (ПМС)?

При клінічному огляді жінок з ПМС симптоми слід записувати принаймні протягом двох циклів, використовуючи для цього щоденник симптомів, оскільки ретроспективні спогади симптомів є ненадійним.

Щоденник симптомів пацієнтка має завершити перед початком лікування.

Гонадотропін рилізінг гормон (ГнРГ) можна приймати протягом 3 місяців для встановлення остаточного діагнозу [Нове 2016 рік]

Які клінічні аспекти використовуються у наданні допомоги жінкам з ПМС?

Коли жінкам з ПМС слід звертатись до гінеколога?

Звертатись до гінеколога потрібно, коли застосування простих методів лікування (наприклад, комбінованих оральних контрацептивів [КОК], вітаміну В6, селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну [СІЗЗС]) не дало результату, при важкому ступені ПМС.

Хто виступає провідним фахівцем у лікування жінок з важким ступенем ПМС?

Лікування важкого ступеня ПМС може здійснюватись командою лікарів різних спеціальностей, а саме: лікар загальної практики,гінеколог або гінеколог,що спеціалізується саме на питаннях лікування ПМС, психіатр чи психотерапевт, дієтолог.

Як лікувати ПМС?

Чи є ефективною додаткова терапія при лікуванні ПМС?

Жінки з ПМС повинні бути проінформовані про наявність суперечливих доказів, щодо використання деяких додаткових ліків. (С)

При лікуванні жінок з ПМС слід застосовувати інтегрований цілісний підхід.

Слід розглянути взаємодію з основною терапією.

Чи є доцільним використання когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) та інших методів психологічного консультування у лікуванні ПМС?

При лікуванні жінок з важким ступенем ПМС КПТ слід розглядати як варіант лікування. (А)

Ведення ПМС з допомогою гормональних препаратів

Який КОК найкраще використовувати для ведення ПМС, для забезпечення доставки етинілестрадіолу?

При лікуванні жінок з ПМС КОКи, що містять дроспіренон, забезпечують ефективне лікування ПМС, рекомендують як препарат першого вибору. [Нове 2016 рік](В)

Яка оптимальна схема застосування КОК, наприклад безперервна або циклічна?

Нові дані свідчать на користь постійного прийому КОК

Наскільки ефективним є через-шкірне введення естрадіолу?

Естрадіол, що вводиться через-шкірним шляхом в поєднанні з циклічним прийомом прогестерону демонструє гарні результати у лікуванні фізичних та психологічних симптомів ПМС важкого ступеня. (А)

При лікуванні жінок з ПМС, що приймають естрадіол слід застосовувати протизаплідні засоби або використовувати внутрішньоматкові методи контрацепції, що пригнічують овуляцію.

Як можна уникнути рецидиву симптомів ПМС під час лікування естрогенами використовуючи прогестаген?

При використанні трансдермального естрогену для лікування жінок з ПМС рекомендується застосовувати мінімальні дози прогестерону або прогестогену, щоб звести до мінімуму прогестагенні побічні ефекти [Новий 2016 рік](А).

Жінки повинні бути проінформовані про те, що низький рівень левоноргестрелу, який вивільняється за допомогою левоноргестрел-релізинг внутрішньоматкової системи (ЛРВС), може спочатку викликати несприятливі наслідки типу ПМС (а також кровотечі). [Новий 2016 рік]

Теоретично менш імовірно, що мікронізований прогестерон повторно може виклакати симптоми, подібні до ПМС, і тому слід його використовувати, як першу лінію для прогестагенної протидії. (Нове 2016)

Який оптимальний режим застосування естрадіолу для запобігання гіперплазії ендометрію?

При лікуванні жінок, які отримують через-шкірний естрадіол, для профілактики гіперплазії ендометрію слід застосовувати циклічний курс орального / вагінального прогестерону або довгострокового прогестагену з ЛРВС 52 мг на 10-12 днів.

При застосуванні короткотривалої терапії прогестероном або у тих випадках, коли пацієнтка переносить лише малі дози, має визначатися низький ризик кровотеч. (Нове 2016)

Чи є безпечним застосування естрадіолу для ендометрію та тканин молочної залози в передменопаузу?

При лікуванні ПМС з використанням естрадіолу пацієнток слід проінформувати, що наявних даних недостатньо для оцінки довгострокового впливу на тканину молочних залоз та ендометрію.

Яка тривалість періоду безпечного застосування естрадіолу ?

Через невизначеність довгострокових ефектів терапії естрадіолом лікування жінок з ПМС повинно проводитись індивідуально, з урахуванням ризиків та переваг даного методу лікування (Нове 2016)

Які є дані про ефективность та побічні ефекти даназолу при лікуванні ПМС?

Жінкам із ПМС слід враховувати, що лікування даназолом у низьких дозах (200 мг /два рази ) ефективне в лютеїновій фазі при наявності симптомів з боку молочних залоз, він також має необоротні вірилізуючі ефекти. (Нове 2016)(А)

Жінкам, які отримують даназол для лікування ПМС, слід рекомендувати використовувати контрацептивні препарати під час лікування, оскільки він може спричинити тератогенний вплив на плід [Новий 2016)

Наскільки ГнРГ є ефективним для лікування важкого ступеня ПМС?

ГнРГ є дуже ефективним при лікуванні важкого ступеня ПМС [Новий 2016 рік](А)

При лікуванні жінок з ПМС, ГнРГ, як правило, призначаються для жінок із сильно вираженими симптомами і не рекомендуються для постійного прийому, якщо вони не використовуються для діагностики або лікування особливо важких випадків. (Нове 2016 рік)

Як відбувається ведення пацієнток з ПМС,що отримують замісну терапію?

Жінки з важким ступенем ПМС, що приймають протягом 6 місяців ГнРГ, повинні отримувати замісну гормональну терапію.(А)

При необхідності призначення замісної гормональної терапії рекомендується проводити постійну комбіновану гормональну терапію (ПКГТ) або використовувати тіболон. (А)

Жінкам слід надавати загальні рекомендації стосовно впливу фізичних вправ, дієти та куріння на мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ).

Жінкам, які отримують довготривале лікування, слід проводити вимірювання показників МЩКТ (в ідеалі за допомогою подвійної енергії рентгенівської абсорбціометрії [ПЕРА] щороку.
Якщо щільність кісткової тканини значно знижується - слід припинити лікування. (Нове2016 рік)

Чи може ГнРГ бути ефективним у діагностиці ПМС?

Якщо діагностика ПМС за допомогою ведення 2-х місячних щоденних записів про важкість проблеми (ЩЗВП) є ускладненою, ГнРГ можна використати для встановлення та / або у якості допоміжного методу діагностики ПМС. (Нове 2016)

Яка роль прогестерону та прогестагенових препаратів при лікуванні ПМС?

Існують достовірні докази того, що лікування ПМС прогестероном чи прогестагеном не є доцільним. (Нове 2016 рік) (А)

Не існує жодних доказів того, що для підтримки симптомів ПМС можна використовувати лише ЛРВС 52 мг. Його роль повинна обмежуватися пригніченням дії естрогенної терапії на ендометрій.

Лікування ПМС не гормональними препаратами

Яким чином працює селективний інгібітор зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) при ПМС та спосіб його застосування ?

СІЗЗС слід розглядати як препарат першого вибору при лікуванні ПМС важкого ступеня. (Нове 2016) (А)

Яка ефективність СІЗЗС при лікуванні ПМС?

При лікуванні жінок з ПМС можна рекомендувати СІЗЗС під час лютеїнової фази або його безперервний прийом. (В)

Чи є якісь дані про те, коли слід припинити прийом СІЗЗС, який використовується для лікування ПМС?

Прийом СІЗЗЗС слід припиняти поступово, щоб уникнути симптомів абстинентного синдрому.

Які ризики та несприятливі наслідки застосування СІЗЗС?

Жінки з ПМС, що отримують СІЗЗС повинні бути попереджені про можливі побічні ефекти, такі як нудота, безсоння, сонливість, втома та зменшення лібідо.(Нове 2016)

Чи існують докази підвищення ефективності СІЗЗС при застосуванні за іншими схемами лікування?

При використанні СІЗЗС для лікування ПМС, ефективність може бути збільшена, а побічні ефекти зведені до мінімуму за допомогою схеми лікування під час лютеїнової фази. (Нове 2016) (А)

Які уявлення та рекомендації щодо застосування СІЗЗС / інгібіторів зворотного захоплення серотоніну-норадреналіну (ІЗЗСН) на ранніх термінах вагітності?

На кожній констультаціі жінкам слід надавати поради щодо вагітності. Жінок потрібно проінформувати, що симптоми ПМС зменшуються під час вагітності, тому СІЗЗС слід припинити до і під час вагітності. (Нове 2016 рік)

Жінкам потрібно надавати інформацію, як безпечно припинити прийом СІЗЗС. (Нове 2016)

Жінки з ПМС, які завагітніли під час прийому СІЗЗС / ІЗЗСН, повинні знати про можливе виникнення, асоційованих з прийомом даних препаратів вроджених вад розвитку. (Нове 2016) (В)

Чи є ефективними діуретики при лікуванні ПМС?

Спіронолоктон може бути використаний у жінок з ПМС для лікування фізичних симптомів. (Нове 2016 рік)(С)

Як відбувається менеджмент ПМС хірургічним шляхом?

Чи може бути лікування ПМС хірургічним шляхом ефективним і виправданим?

При лікуванні жінок з важким ПМС ефективною може бути гістеректомія та двостороння оофоректомія. (D)

При лікуванні жінок з ПМС гістеректомія та двостороння оофоректомія може застосовуватись, коли консервативне лікування не допомагає, або коли жінці необхідне довготривале застосування ГнРГ або за іншми гінекологічними показами. (Нове 2016 рік)

Чи підвищується ефективність хірургічного втручання за рахунок попереднього застосування ГнРГ?

При лікуванні жінок з ПМС хірургічне втручання повинно розглядатися лише при попередньому прийомі ГнРГ як методу лікування і для забезпечення толерантності до замісної гормональної терапії. (ЗГТ)

У чому полягає роль ЗГТ після хірургічного втручання?

Жінкам,що лікують ПМС за допомогою хірургічних методів слід рекомендувати застосовувати ЗГТ, особливо якщо вони молодше 45 років. (Нове 2016 рік)

Чи маєють місце абляція ендометрію, оофоректомія або гістеректомія як окремі методи?

При лікуванні жінок з важким ступенем ПМС абляція ендометрію та гістеректомія зі збереженням яєчників не рекомендуються. (Новий 2016)

При двосторонній оофоректомії (без видалення матки)необхідне застосування прогестагену як частина ЗГТ, і це може призвести до повторного початку симптомів, подібних до ПМС (прогестоген-індукований передменструальний синдром). (Нове 2016 рік)



Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram