ВООЗ: Відмова від вакцинації є глобальною загрозою людству

Всесвітня організація охорони здоров’я вперше внесла у щорічний список глобальних загроз людству відмову від вакцинації. Імунізація, за даними ВООЗ, запобігає 2-3 млн смертей у світі щороку, а ще 1,5 млн людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.

Найгірше, що може зробити людина, коли у доступі є вакцина, відмовитись від неї. Адже вакцинація є одним із найбільш ефективних способів захисту від смертельно небезпечних хвороб. Коли 95% населення щеплені від вакцинокерованої хвороби, захищена уся країна - віруси не поширюються. Саме тому вакцинація - це питання національної безпеки країни. МОЗ України продовжує боротися з популістичними заявами деяких політиків, які маніпулюють цією темою і антинауковими твердженнями ставлять під загрозу життя мільйонів людей: https://bit.ly/2sAjJv0, https://bit.ly/2RxFari, https://bit.ly/2UgzMuA,

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Держава закуповує вакцини за Календарем і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення проти цих хвороб і захистити своє життя і життя своєї дитини.

Всупереч поширеним міфам, вакцина не може ослабити чи “перевантажити” імунну систему, щеплення в жодному разі не може викликати аутизм, а ризик тяжких ускладнень після захворювання є набагато вищим, ніж ризик серйозних побічних реакцій після щеплення. Докладно спростовуємо поширені міфи тут: https://bit.ly/2FyzLxW

Всі вакцини за Календарем профілактичних щеплень отримують діти і дорослі безоплатно. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно до 18 років. Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я також проводять безоплатно. Крім того, дорослі з груп ризику (медики, освітяни, студенти, військові, учасники ООС) можуть безоплатно вакцинуватись проти кору, паротиту і краснухи.

Вже майже два роки в Україні триває спалах кору. Найвищий рівень захворювання зафіксований в тих тих регіонах, де найнижчі показники рівня охоплення щепленнями, - у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській областях. МОЗ України спільно з місцевою владою розпочинає спецоперацію по вакцинації у Львівській області, щоби охопити щепленнями дітей 6-18 років, які з різних причин пропустили планові щеплення. Після Львівської області подібні спецоперації плануються в інших регіонах України.

Нині в Україні є абсолютно усі вакцини за Календарем. Переглянути список вакцин, які закуповує держава, і перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Вони якісні і ефективні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я і широко використовуються у різних країнах світу.

Докладно про якість і ефективність вакцин, які закуповує Україна: https://bit.ly/2JN1Roc


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram