Чому болі в спині не варто ігнорувати?

Біль у спині відчуває практично кожна доросла людина хоча б раз у житті і це підтверджений факт. Також відомо достеменно, що не завжди рідкі болісні прояви чи дискомфорт у шиї /спині свідчать про серйозні захворювання.

Засмучує той факт, що існують захворювання хребта /спини, які викликають біль навіть в дітей. І це - захворювання опорно-рухового апарату та порушення постави. Порушення постави змушують спину вигинатися і тим спричиняти дискомфорт і болісні відчуття.

Біль у спині: причини та наслідки

Болісні та дискомфортні відчуття у шиї, спині (особливо поперек), стопах чи суглобах мають дуже багато причин, а відповідно наслідків. Найголовнішими наслідками терпіння болів у спині/шиї/суглобах стануть прогресування наявних захворювань опорно-рухового апарату та ускладнення перебігу. Часто запущені форми захворювань спини лікуються тільки за допомогою операції.

5 найпоширеніших причини болів у спині/ шиї/ стопах:

  1. Травми хребта та суглобів (забої, переломи, зміщення внаслідок удачу чи падіння з висоти, автомобільні аварії, тощо)
  2. Вроджені аномалії розвитку опрно-рухового апарату (генетичні захворювання рідкісні, як орфанні захворювання і поширені, як сколіоз, деформація грудної клітки, вкорочення кінцівок і т.д.)
  3. Неправильний спосіб життя. Сюди відносять:
  • неправильно організовані місця праці, сну та робочого місця;
  • підйом важких предметів, важка фізична праця, довге перебування у незручних позах;
  • фізичні навантаження та спорт, які перевищують фізичні можливості дитини чи дорослого (виснажливі тренування, щоденні важкі тренування);
  • гіподинамія, тобто малорухливий спосіб життя, багато сидіння);
  • незбалансоване харчування по вітамінах і мінералах, що призводить до порушення обміну речовин у кістках, м'язах та тканинах. Втрачається здатність до самовідновлення організму.
  1. Захворювання опорно-рухового апарату та порушення постави (сколіоз, кіфоз, гіперлордоз, кіфосколіоз, дисплазія суглобів, викривлення грудної клітини, тощо).
  2. Неврологічні захворювання (радикуліти, артрити, артрози, остеопорози, остеоартрити, кила міжхребцевого диску, протрузії, защемлення та запалення нервового корінця)

Що робити, якщо болить спина?

Найперше, щоб виключити серйозні захворювання хребта потрібно пройти обстеження і з'ясувати чому болить спина?

Міжнародний Центр корекції постави Академія Грація пропонує двогодинне обстеження усього хребта та стоп, щоб виключити серйозні захворювання, виявити порушення постави. На перших стадіях можна виявити легкі форми порушення постави та захворювань хребта, які можна лікувати без операцій за допомогою фізичних вправ, масажу, остеопатії (чи інших мануальных технік) та фізіотерапевтичних процедур (в Академія Грація наявні: магнітотерапія, віброкінезіотерапія, біостимуляція, програма корекції стоп, сухе витяжіння хребта. Послуга корекції харчування.

Чому не варто ігнорувати біль у спині?

Біль у спині є серйозним сигналом того, що в організмі щось не так. Відповідно, коли людина відчуває біль у спині потрібно виявити причину та її намагатися усунути для того, щоб не було наслідків та ускладнень.

Щоб самостійно діагностувати причину болів у спині та зрозуміти, чи є серйозна причина, щоб одразу планувати візит до лікаря, можна самостійно провести невеликий тест.

Самостій тест - діагностика болів у спині

Найперше - визначити за 10-бальною шкалою, як сильно Ви відчуваєте біль у спині.

Далі є 7 запитань на які ви відповідаєте

так - 3 бали, інколи - 2 бали, рідко - 1 бал та ніколи - 0 балів.

  1. Я кожного ранку прокидаюся з дискомфортними відчуттями у шиї/попереку/грудях
  2. Я щодня відчуваю біль після фізичних навантажень (робота, спорт, тривале ходіння чи стояння, носіння грузів)
  3. Біль проявляється періодично після певних обставин (робота, спорт, тривале ходіння чи стояння, носіння грузів)
  4. Якщо усунути обставини, які провокують біль, тоді болісні відчуття зникнуть.
  5. Я відчуваю біль щоразу однаково ( гострий, тупий, ниючий біль, що віддає в інші місця, прострілюючий біль)
  6. Біль проявляється приступами або постійний ниючий
  7. Біль гострий та прострілюючий, є відчуття оніміння кінцівок.

На основі цього самостійного тесту, можна зрозуміти наскільки швидко потрібно звернутися за допомогою до фахівців реабілітології.

Перших 4 запитання можуть свідчити про неправильний образ життя чи організацію місця сну, навчання та роботи. Фактично, це неважкі форми чи деформації хребта, проте, якщо не коригувати цей стан можливі ускладнення. Також потрібно знайти причину періодичних болів у спині та усунути її (занадто м'який матрац, висока подушка, низкий робочий стіл чи високе офісне крісло, понаднормові спортивні навантаження, тощо). Пункти 5, 6 та 7 свідчать про серйозні захворювання опорно-рухового апарату, які потребують корекції та лікування.

На професійній діагностиці в Академія Грація (Львів) діагностику проводить реабілітолог з 25 річним стажем - Оксана Слінько. Вам точно поставлять діагноз і складуть план лікування індивідуально у вашому випадку.

Діагностика болів у спині триває дві години, протягом цього часу вимірюються важливі життєві показники обстежується кожний сантиметр хребта та проводиться дослідження стоп ( плантографія та плантограма)

На основі дослідження ви отримаєте схематичне зображення Вашого хребта, на якому буде візуально видно порушення постави, а спеціальні неврологічні тести допоможуть виявити, чи є неврологічні захворювання. В усіх випадках діагностика включає у себе індивідуальні рекомендації та при потребі курс корекції постави на 3-6 місіяв для безпечного відновлення.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram