Гінеколог чи уролог: хто допоможе, якщо тягне внизу живота

консультація гінеколога

Іноді жінки відчувають дискомфорт внизу живота. Причини бувають різні: середина циклу, менструація, різке підняття ваги, надмірне фізичне навантаження тощо. Такий біль швидкоплинний й не доставляє значного дискомфорту. Але куди бігти, якщо больові відчуття внизу живота надто сильні, нетипові? Нумо розбиратися.

Які гінекологічні проблеми викликають біль

Як зазначають спеціалісти медичного центру “Омега-Київ”, біль внизу живота - найрозповсюдженіша скарга, з якою жінки звертаються до гінеколога. Коли такий біль віддає в зону попереку та промежини, потрібна термінова консультація гінеколога. Вчасне обстеження допомагає виявити захворювання на ранній стадії та розпочати лікування.

На консультації гінеколог проводить мануальне обстеження у кріслі, а також оглядає внутрішні органи за допомогою дзеркала. Мануально він визначає стан матки та яєчників, перевіряє наявність запалення та статевих інфекцій, що також стають причиною болю.

ВАЖЛИВО: статеві інфекції можуть спровокувати безпліддя, хронічні урогенітальні та онкологічні захворювання. Про їх наявність, крім болю внизу живота, може свідчити біль під час статевого акту.

Аби довго не терпіти больовий синдром, експерти радять звертатися до приватного медичного центру, де відсутні черги і є все необхідне для інструментальної та лабораторної діагностики. Якщо за результатами гінеколог виключає жіночі захворювання, необхідно звернутися до уролога.

Як відбувається урологічне обстеження

Додаткова консультація уролога необхідна, коли біль внизу живота супроводжується різями, свербежем під час сечовиділення. Такі болі виникають при циститі - запаленні стінок сечового міхура, й можуть поширюватися на поперек. Уролог також оглядає пацієнтку на кріслі, пальпує живіт та ділянку нирок.

Є ще одна підступна недуга зі схожою симптоматикою - уретрит. Крім болю в сечівнику внизу живота, печіння під час сечовиділення, додаються ще й гнійні виділення з сечовипускального каналу.

Подолати запалення органів сечовивідної системи допомагають антибактеріальні препарати, які підбирає уролог з урахуванням загального стану здоров’я пацієнтки й типу збудника.

Небезпечні стани для життя

Коли жінка відчуває сильні спазми, як перейми, симптоматика може свідчити про небезпечні стани для життя, а саме:

  • позаматкова вагітність - запліднена, імплантована в матковій трубі яйцеклітина руйнує її стінки, й спричиняє появу внутрішньочеревної кровотечі;
  • аднексит- запальний процес у яєчниках та фаллопієвих трубах;
  • розрив кісти яєчника- коли вміст новоутворення виливається в черевну порожнину;
  • розрив яєчника - раптовий розрив тканини яєчника, що супроводжується кровотечею в очеревину.

ВАЖЛИВО: гострі стани потребують госпіталізації та хірургічного втручання. Сильні “жіночі болі” іноді плутають з приступом апендициту, але тоді біль супроводжується різями й неможливістю розігнутися.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram