Львівські медики провели перший успішний забір стовбурових клітин у дитини

26 травня команда медиків у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вперше провели успішний забір стовбурових клітин у дитини.

Ці клітини мають допомогти 4-річному пацієнту, якого лікують від нейробластоми, швидше одужати після високодозової хімієтерапії.

Упродовж 5 днів медики готували пацієнта до процедури, очікуючи максимальної кількості клітин у крові. Далі відбувся процес забору за допомогою спеціального сепаратора Amicus, який, пропускаючи кров, відбирає з неї стовбурові клітини та повертає кров назад.

За 5 годин медики отримали достатню кількість матеріалу, який заморозили і помістили у спеціальне сховище з рідким азотом. Зібраний матеріал зберігатиметься у кріобанку відділення дитячої онкології та ТКМ за температури -196 ℃ до того часу, коли дитина буде готова до трансплантації.

Зараз Максимко вдома, незабаром він має повернутись у лікарню, де зможе пройти спеціалізоване лікування: високодозову хімієтерапію і трансплантацію кісткового мозку.

У відкритому напередодні війни відділенні медики готують до такого забору ще кількох пацієнтів.

Нагадуємо, що лікування, процес забору та зберігання клітин безоплатні. Усі витрати покриваються коштом державного бюджету та шляхом залучення благодійних коштів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram