Що потрібно знати про медичну допомогу при пологах в умовах воєнного стану?

Понад 300 медичних закладів мають договір з Національною службою здоров’я за пакетом медичної допомоги при пологах. Найбільше таких лікарень на Львівщині - 22. На Одещині - 21. По 17 у Вінницькій, Дніпропетровській та Черкаській областях. Якщо ви переїхали в інший населений пункт, і не знаєте, де знаходиться лікарня з пологовим відділенням чи пологовий будинок, зателефонуйте на номер 16-77. Оператори контакт-центру НСЗУ працюють у робочі дні з 9.00 до 18.00 та допоможуть знайти найближчу лікарню.

Нагадуємо, що на пологи породіллі потрібно брати при можливості - посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка немає чогось з вказаного переліку - їй не відмовлять у наданні медичної допомоги. Жодних благодійних внесків не потрібно. Все необхідне - і ліки, і медичні вироби - входить у безоплатний пакет послуг. Безоплатні пологи включають:

  • надання медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;

  • знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур;

  • моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження,скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі;

  • ліки з Нацпереліку та закуплені коштом інших програм.


Отримати медичну послугу безоплатно можна за самозверненням, за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги, за направленням лікуючого лікаря або за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи навіть іншого закладу охорони здоров’я.

Радимо заздалегідь обрати та записати номер телефону пологового будинку, в якому плануєте народжувати. А також матиконтакти територіальної оборони, представники якої допоможуть дістатись до лікарні під час комендантської години. Також після 37 тижня вагітності краще завжди тримати при собі посвідчення особи, обмінну карту вагітної, а також необхідні ліки й воду. Детальніші поради вагітним можна знайти тут https://bit.ly/36vr06E.

Національна служба здоров’я України працює у штатному режимі та сплачує щомісяця фіксовану суму коштів закладам, щоб забезпечити безперебійне фінансування медичних закладів в умовах надзвичайного стану. Загаломз початку війни Національна служба здоров’я виплатила 323 лікарням 646 820 738 грн за медичну допомогу, надану жінкам при пологах у 2022 році.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram