В Україні удосконалено стандарт медичної допомоги «профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини»

26 квітня 2022 року набув чинності новий документ у сфері протидії ВІЛ/СНІДу — Стандарт медичної допомоги «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини», що затверджені наказом МОЗ України від 26.04.2022 №692. Ознайомитися зі Стандартом докладніше можна за посиланням. Також затверджена клінічна настанова, що ґрунтується на доказах, «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини», з якою можна ознайомитися за посиланням.

Протягом останніх років в Україні спостерігається зростання кількості людей, які живуть з ВІЛ, серед яких частину складають жінки переважно репродуктивного віку. Унаслідок цього значно збільшилася кількість дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

Без профілактики та лікування від своїх матерів вірус імунодефіциту людини успадковують до 30% новонароджених. Тому профілактика вертикальної трансмісії — від матері до дитини — має надзвичайно важливе значення.

Передача ВІЛ від матері до дитини відбувається під час вагітності, під час або після пологів різними шляхами.Заходи з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини (далі — ППМД) є невід’ємною частиною базової комплексної стратегії ВООЗ, що включає чотири основних напрямки: первинна профілактика інфікування ВІЛ серед жінок; профілактика небажаних вагітностей у ВІЛ-позитивних жінок; профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини; догляд і підтримка ВІЛ-позитивних жінок та їхніх дітей, близького оточення.

Стандарт медичної допомоги «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини» включає в себе чотири стандарти. У їх основу лягли рекомендації ВООЗ і сучасні міжнародні практики до надання якісної комплексної медичної допомоги задля попередження ВІЛ-інфекції в новонароджених, збереження здоров’я ВІЛ-позитивних матерів і народжених ними дітей, а також підвищення рівня кваліфікації фахівців у сфері послуг із ППМД.

Стандарт 1. Охорона громадського здоров’я. Профілактика ВІЛ-інфекції в жінок

Попередження інфікування ВІЛ у жінок сприятиме зменшенню нових випадків ВІЛ-інфекції у вагітних та зниженню частоти передачі ВІЛ від матері до дитини. Передусім ідеться про формування репродуктивного здоров’я та безпечної статевої поведінки дітей 10–18 років, жінок і їхніх статевих партнерів, ключових груп щодо інфікування ВІЛ та включає ефективні методи профілактики ВІЛ-інфекції серед жіночого населення, у тому числі доконтактну профілактику ВІЛ-інфекції.

Стандарт 2. Послуги з планування сім’ї для ВІЛ-позитивних осіб

Стандарт передбачає реалізацію заходів зі збереження репродуктивного, сексуального та загального здоров’я жінок, які живуть з ВІЛ. А його застосування дає змогу їм і подружнім парам свідомо та безпечно досягти оптимальних репродуктивних результатів: народити дітей, запобігти вертикальній передачі ВІЛ, уникнути небажаної вагітності та запобігти горизонтальній передачі вірусу статевому партнеру.

Стандарт містить рекомендації щодо запобігання небажаної вагітності із застосуванням ефективних методів комбінованої контрацепції, контрацептивів довготривалої зворотної дії.

Профілактика вертикальної передачі ВІЛ досягається завдяки забезпеченню комплексної підтримки для жінок з ВІЛ, які планують вагітність:

  • доступ до якомога скорішого початку та продовження ефективної та безпечної АРТ, і моніторинг ефективності лікування;
  • проведення профілактики, діагностики та лікування ІПСШ, опортуністичних інфекцій та інших супутніх захворювань і станів, з урахуванням потреб, поінформованого усвідомленого вибору жінки, з дотриманням права на повагу до її гідності та особистості, не допускаючи стигми, проявів дискримінації та примусу.

Алгоритм безпечного запліднення для людей, які живуть з ВІЛ, визначає ключову роль досягнення стабільної максимальної вірусологічної супресії з рівнем вірусного навантаження <50 копій РНК ВІЛ/мл у плазмі крові за допомогою ефективної АРТ (принцип «Н=Н»).

Стандарт містить також заходи з вакцинації проти вірусу папіломи людини, вірусного гепатиту В, коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19.

Стандарт 3. Медична допомога ВІЛ-позитивним жінкам під час вагітності, пологів та післяпологового періоду

ВІЛ-позитивні вагітні повинні мати доступ до якісної допологової медичної допомоги з питань перебігу вагітності та до застосування ефективних медичних технологій ППМД.

Організація спостереження за перебігом вагітності жінки з ВІЛ включає проведення комбінованого пренатального скринінгу, скринінгу на туберкульоз, вірусні гепатити, наркотичну залежність, криптококовий антиген, інфекції, що передаються статевим шляхом, оцінки психо-соціального стану вагітної та ризики щодо домашнього/гендерного насильства та заходи медичної допомоги та підтримки відповідно до виявлених проблем.

Лабораторна діагностика ВІЛ-інфекції у вагітних жінок, які живуть з ВІЛ, приведена до оновленої редакції наказу МОЗ України від 05.04.2019 №794 «Про удосконалення системи управління якістю лабораторних досліджень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу». Також рекомендовано на базі закладів, що надають антенатальну допомогу, на етапі скринінгу застосовувати швидкі тести для одночасного виявлення серологічних маркерів ВІЛ та сифілісу.

Усім вагітним жінкам, які живуть з ВІЛ, незалежно від кількості клітин CD4 та/або клінічної стадії ВІЛ-інфекції, необхідно розпочати/продовжувати ефективну комбіновану стандартну АРТ із пригніченням рівня вірусного навантаження <50 копій РНК ВІЛ/мл за індивідуальним пацієнт-орієнтованим підходом та проводити консультування та підтримку щодо продовження лікування після пологів та протягом усього життя.

Для більшості жінок рекомендованим режимом першого ряду є схема АРТ з ІПЛІ долутегравіром (DTG) з одночасним застосуванням фолієвої кислоти в підвищеній дозі 5 мг на добу у вигляді харчової/вітамінної добавки за 3 місяці до зачаття із продовженням протягом вагітності (щонайменше перші 12 тижнів вагітності).

Оцінка стану психічного здоров’я жінки та допомога у випадку постнатальної депресії, перегляд плану контрацепції в післяпологовому періоді та психосоціальна допомога жінці є заходами профілактики передачі ВІЛ та охорони її здоров’я.

Стандарт 4. Ведення ВІЛ-експонованих дітей

Стандарт передбачає організацію медичної допомоги дітям, народженим ВІЛ-позитивними матерями. Ці заходи мають ураховувати ступінь ризику щодо ПМД ВІЛ (низька, висока), способу вигодовування дитини (штучне або грудне). А також передбачати реалізацію надання послуг із неонатальної постконтактної профілактики дитини, діагностики ВІЛ-інфекції у ВІЛ-експонованих дітей, профілактики опортуністичних захворювань і планової вакцинації ВІЛ-експонованої дитини, а також лікування антиретровірусними препаратами при встановленні в дитини ВІЛ-позитивного статусу.


Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram