5 міфів про рак, котрі спростовує наука

З онкологією повʼязано багато міфів. У цьому матеріалі ми спростуємо найбільш поширені легенди про це захворювання.

Лікування раку

Популярні міфи про рак

До частих тез, які не мають наукового підтвердження, належать такі:

  1. Онкологією можна заразитися. Існує міф про те, що рак можна підхопити від онкохворого пацієнта через дотики, поцілунки, користування спільним посудом тощо. Але це неправда. Жоден із видів раку не передається та заразитися цією хворобою від онкохворого неможливо.
  2. Сіль викликає рак. Насправді сіль потрібна нашому організму, проте в помірній кількості. ВООЗ рекомендує вживати від 3,5 до 5 г солі на день. Надлишок або ж недостатня кількість підвищують ризик високого кров'яного тиску, серцевих захворювань та інсульту.
  3. Сода лікує онкологію. Лікарі часто стикаються із ситуаціями, коли пацієнти п'ють содовий розчин. Однак ефективність вживання соди від раку непідтверджена.
  4. Червоне м'ясо викликає рак. У 2015 році ВООЗ заявила, що споживання червоного м'яса та ковбасних виробів у кількості понад 50 грамів на день може підвищувати ризики виникнення певних видів раку. У групі ризику люди, що страждають від ожиріння, споживають малу кількість рослинної їжі, не займаються спортом, курять і вживають алкоголь. Проте, на сайті ВООЗ вказано, що докази досі обмежені. Якщо ви виключите ці продукти з раціону, це не означатиме, що ви не занедужаєте. Це лише допоможе знизити ризики.
  5. Потрібно вживати БАДи під час хімієтерапії. На противагу цьому міфу лікарі зазначають, що до біологічно активних добавок потрібно ставитися обережно. Деякі з них (зокрема звіробій, омела біла, женьшень, розторопша) підвищують токсичність хімієтерапії та знижують її ефективність. Тому варто розповідати онкологу про всі препарати, які ви збираєтесь приймати, навіть якщо це БАДи та вітаміни.

Консультація онколога

Разом з цим, деякі онкологи можуть поширювати не зовсім коректні твердження про рак. Тому під час вибору клініки чи лікаря потрібно зважати на їхню професійність. Прикладом хорошого медичного центру, що обʼєднав кваліфікованих лікарів, є Anadolu. Клініка надає якісні медичні послуги, що ґрунтуються на науково визнаних підходах. Онкологи зі світовим імʼям проводять лікування в Туреччині (там базується клініка). Водночас медзаклад приймає пацієнтів з усього світу.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram