Вітамін D знижує ризик розвитку меланоми та інших видів раку шкіри: дослідження


Інтерес до сонячного вітаміну зріс під час пандемії завдяки його ефекту, що підвищує імунітет. Нове дослідження засвідчило, що регулярне вживання добавок із вітаміном D пов'язане зі значним зниженням ризику розвитку меланоми.

Дослідники також виявили, що у людей, які регулярно приймають добавки з вітаміном D, також знижений ризик інших видів раку шкіри.

Нове дослідження проводилося в рамках Програми по боротьбі з раком шкіри Північного Саво у Фінляндії та охоплювало 498 дорослих пацієнтів з підвищеним ризиком розвитку раку шкіри:
  • базальноклітинна карцинома
  • сквамозноклітинна карцинома
  • меланома

Рівень кальцидіолу в сироватці крові — показника вмісту вітаміну D у крові — було проаналізовано приблизно в половини пацієнтів, і було виявлено, що він відповідає самозвіту пацієнтів про приймання добавок вітаміну D.

Ключовий висновок полягав у тому, що серед тих, хто регулярно вживає вітамін D, було лише 18 відсотків учасників із меланомою, порівняно з 32 відсотками серед тих, хто не приймав добавки вітаміну D.

Коли дослідники вивчили інші види раку шкіри, тільки 62% тих, хто регулярно вживає добавки, мали історію хвороби, порівняно з майже 75% серед тих, хто не приймав добавки.

«Регулярне вживання вітаміну D асоціюється з меншою кількістю випадків меланоми порівняно з тими, хто його не вживає, але причинно-наслідковий зв'язок між ними нез'ясований», — підсумували автори дослідження.

Доктор Адам Старр, онколог з Університетської лікарні Стейтен-Айленда, що входить до складу Northwell Health у Нью-Йорку, розповів The Epoch Times, що є кілька можливих причин, через які вітамін D може чинити протимеланомну дію.

«[Причини можуть включати] модуляцію імунної системи та антиоксидантні ефекти [вітаміну D]», — пояснив він. «Крім того, може бути деякий взаємозв'язок між метаболізмом вітаміну D і впливом сонячного світла, а також меланомою і впливом сонячного світла».

Дослідження показують, що вітамін D також зменшує запалення, пов'язане з підвищеним ризиком розвитку раку, має протипухлинні властивості і навіть підвищує ефективність деяких протиракових методів лікування.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram