Всесвітній день контрацепції: розповідаємо, як захиститись від небажаної вагітності


Всесвітній день контрацепції – щорічний захід, який припадає на 26 вересня. На сьогодні дуже важливо інформувати жінок, як можна уникнути незапланованої вагітності.

Тема Всесвітнього дня контрацепції цього року – "Сила вибору" – проливає світло на вирішальну роль, яку відіграє контрацепція у наданні людям можливості взяти під контроль своє репродуктивне здоров'я.

Настільки важливе використання контрацепції?

Використання контрацепції може знизити ймовірність материнської смертності, інвалідності, допомогти у боротьбі з ВІЛ та СНІДом, а також з іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Контрацепція також може допомогти дівчатам та жінкам планувати майбутнє – здобувати освіту чи будувати кар’єру.

Як зазначають у Фонді народонаселення ООН, 257 мільйонів жінок, які бажають уникнути вагітності, не використовують сучасні безпечні методи контрацепції. Серед причин — побоювання щодо побічних ефектів та неправильні уявлення про довгостроковий вплив на фертильність. Деяким жінкам чоловік, партнер чи рідні можуть заборонити використовувати протизаплідні засоби. Деякі жінки можуть почуватися стигматизованими через бажання використовувати протизаплідні засоби. Частина жінок не знає про протизаплідні засоби, не має доступу до них або не може собі їх дозволити.

Основні види контрацепції

Презервативи. Чоловічі презервативи покривають пеніс. Жіночі презервативи вільно поміщаються у піхву. Обидва утворюють бар'єр, що перешкоджає зустрічі сперматозоїда та яйцеклітини.

Презерватив – найкращий захист від хвороб, що передаються статевим шляхом. Вони зручні тим, що ви використовуєте їх за потребою й вони не містять гормонів. Ефективність презервативів оцінюють у 98%, тобто 2 людини зі 100, які їх використовують, все ж вагітніють.

Як правильно користуватися презервативами:

  • обирайте свій розмір;
  • зберігайте у сухому, захищеному від сонячних променів місці та оригінальній упаковці, а не в кишені, сумці, косметичці чи автомобілі;
  • звертайте увагу на термін придатності та цілісність упаковки;
  • використовуйте їх лише з природною змазкою або штучною на водній основі (силікон у складі лубрикантів може руйнувати латекс);
  • змінюйте презерватив, якщо почали одягати не тією стороною та якщо перейшли до іншої сексуальної практики;
  • використовуйте перед кожним статевим контактом.

Оральні контрацептиви. Це – дуже ефективний метод запобігання небажаній вагітності, але він не захистить вас від ІПСШ. Оральну контрацепцію повинен обирати ваш лікар/-ка-гінеколог/-иня. Серед ймовірних протипоказань для цього методу є: венозні тромбози, ішемічна хвороба серця, рак грудей, викурювання протягом понад 30 років щодня більш ніж 15 сигарет.

Внутрішньоматкова спіраль (ВМС). Її розміщують у порожнині матки, де вона може бути протягом 3-10 років й запобігати вагітності. Вона може бути також методом екстреної контрацепції, якщо її імплантувати протягом 120 годин після незахищеного статевого акту. Ефективність внутрішньоматкової спіралі оцінюють у понад 99%. Та вона не захищає від хвороб, які передаються статевим шляхом.

Спіраль лікар може дістати будь-коли, щойно ви вирішите більше не використовувати цей метод контрацепції. Так само й вирішити, чи можна вам встановлювати ВМС, теж може лише лікар.

Екстрена контрацепція. До цього методу вдаються, якщо у вас був незахищений секс, наприклад, ви не використовували презерватив чи він порвався. Екстрена контрацепція ефективна й протягом 5 днів після незахищеного сексу. Та вона має низку побічних ефектів у вигляді блювання, нудоти, затримки наступного циклу місячних.

Також існують протизаплідні імпланти, які вводяться під шкіру у верхню частину руки, вони запобігають вагітності упродовж 3 років, а їхня ефективість - понад 99%.

Є й протизаплідні ін’єкції, захист від використання яких тримається протягом 8-13 тижнів. Та після такого методу контрацепції овуляція відновлюється не дуже швидко.

Вибір контрацепції – індивідуальна справа, яка залежить від низки факторів, тому потрібно проконсультуватися з лікарем щодо цього питання. Він допоможе із вибором контрацептива з урахуванням ваших потреб і стану здоров’я.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram