Як проходить прийом у гінеколога, та як часто ходити до гінеколога?

Вважаєте себе здоровою жінкою і тому не відвідуєте гінеколога? Це дуже погана тактика! Багато хвороб здатні протікати безсимптомно, поступово руйнуючи тендітне жіноче здоров'я. Виявити їх може лише лікар під час огляду та гінекологічного обстеження. Ще небезпечніше не ходити до лікаря, маючи вагомі для такого візиту підстави (болі, неприємні відчуття, збої циклу тощо).

Відвідування гінеколога раз на півроку має стати нормою кожної жінки, незалежно від віку.

Регулярне обстеження жіночого здоров'я вбереже вас від багатьох проблем! Довірте своє жіноче здоров'я професіоналам «Медікал Плаза»! Ми гарантуємо вам точну діагностику та кваліфіковане лікування всіх гінекологічних захворювань! Детальніше на сайті: https://medicalplaza.ua/content/priem-ginekologa
 

Коли потрібно пройти обстеження у гінеколога?

Жіноче обстеження краще здійснювати в плановому порядку, однак у ряді випадків звернутися до фахівця необхідно якомога раніше, наприклад:

  • при плануванні вагітності;
  • при порушеннях менструального циклу;
  • при проявах інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  • якщо спроби завагітніти протягом року не дають результату;
  • при болю в молочних залозах, виділеннях із сосків;
  • якщо необхідна консультація щодо підбору методу контрацепції та ін.

Важко переоцінити важливість регулярного комплексного гінекологічного обстеження: від репродуктивного здоров'я залежить загальне самопочуття жінки, якість її сексуального життя, фертильність та здоров'я майбутніх дітей.
 

Що входить у поняття «гінекологічне обстеження»

Під гінекологічним обстеженням мається на увазі комплекс медичних процедур, що включають консультацію, огляд гінеколога та різні дослідження, що призначаються лікарем, залежно від стану здоров'я пацієнтки, її віку та поставлених завдань.

Застосовуються такі методи обстеження гінекологічних хворих:

  • збір анамнезу;
  • гінекологічний огляд;
  • ультразвукова діагностика;
  • лабораторні дослідження;
  • гістероскопія, кольпоскопія та ін.
     

Збір анамнезу

Це первинний метод діагностики, його мета - отримання повної інформації про стан загального та гінекологічного здоров'я пацієнтки. Лікаря можуть цікавити не лише особливості менструального циклу та статевого життя жінки, але також її спадковість, перенесені в минулому захворювання та операції, умови життя жінки та стан здоров'я її чоловіка.

Особлива увага звертається на вік пацієнтки. Адже ті чи інші особливості її здоров'я в одних випадках розглядаються як патологія, а в інших - як норма. Наприклад, відсутність менструації в репродуктивному віці свідчить про наявність ендокринних чи гінекологічних порушень, а в дитячому та похилому віці  - показником здоров'я. Інший приклад: міжменструальна кровотеча. У репродуктивному віці може розглядатися як ускладнення після аборту чи симптом запального захворювання органів малого таза. Вагінальна кровотеча у літньої жінки може сигналізувати про пухлинні процеси, у дівчини-підлітка  - про дисфункцію яєчників.

На стані жіночого здоров'я може позначитися спосіб життя пацієнтки. Робота на «шкідливому» виробництві, постійне перегрівання або переохолодження організму, важка фізична праця, професійне заняття спортом - все це впливає на репродуктивну систему. Те саме стосується і харчування. Захоплення різними дієтами може призвести до сповільненого розвитку статевих органів, порушення менструального циклу та безпліддя.
 

Гінекологічний огляд

Гінекологічним оглядом називається обстеження на оглядовому кріслі. Це обстеження дозволяє виявити такі «безсимптомні» хвороби, як кіста яєчників, деякі інфекційні та запальні захворювання органів малого тазу.

Підготовка до гінекологічного огляду полягає в наступному: напередодні ввечері необхідно випорожнити кишечник, а вранці, безпосередньо перед відвідуванням лікаря, звільнити сечовий міхур. Інакше пальпація та огляд будуть затруднені. Перед відвідуванням лікаря слід прийняти душ, але не можна спринцюватися: у цьому випадку мазок буде неінформативним.

Необхідно повідомити лікареві дату останньої менструації, оскільки від дня циклу залежить стан внутрішніх статевих органів.

Гінекологічне обстеження на кріслі (ручне та за допомогою дзеркал) допомагає лікарю оцінити стан вульви, слизової оболонки піхви, шийки матки і одночасно взяти біоматеріал для дослідження. При бімануальному дослідженні оцінюються болючість, розміри матки, стан придатків матки. Завдяки цьому методу лікар може запідозрити наявність маткової або позаматкової вагітності, кісти яєчників, запалення придатків, міоми матки, ендометріозу. Для уточнення діагнозу застосовуються УЗД та лабораторні тести.

Найкраще для гінекологічного огляду підходять перші дні після завершення менструації. Однак при гострих болях або порушення менструального циклу відкладати візит не варто.

Метод ультразвукового дослідження

Ультразвукове дослідження необхідно, якщо потрібно побачити стан та розміри яєчників, матки та маткових труб, визначити наявність у яєчниках зрілих фолікулів або жовтого тіла, а також виявити структуру та товщину ендометрію.

За допомогою УЗ-моніторингу (або фолікулометрії) можна проконтролювати функцію яєчників, простежити дозрівання яйцеклітини в динаміці.

УЗД при вагітності допомагає проаналізувати розвиток плода та виявити внутрішньоутробні вади.

Кольпоскопія

Кольпоскопія – це обстеження шийки матки та піхви за допомогою оптичного приладу – кольпоскопа.

Без цього найважливішого методу ранньої діагностики патології шийки матки (у тому числі раку) немислимо повне гінекологічне обстеження.

Кольпоскопія шийки матки допомагає вивчити загальний стан та зовнішній вигляд слизової оболонки входу у піхву, піхвової частини стінки матки та стінки піхви. Кольпоскоп обладнаний монокулярною та бінокулярною лупою. Це дозволяє збільшити зображення об'єкта, що досліджується, майже в 30 разів.

Проведення кольпоскопії не потребує спеціальної підготовки, процедура безболісна та безпечна.

Лікарі розрізняють просту та розширену кольпоскопію. При розширеній кольпоскопії перед дослідженням шийку матки обробляють розчином йоду: патологічно змінені клітини, на відміну від здорових тканин, не профарбуються і залишаться білими плямами. Кольпоскопія при вагітності проводиться за призначенням лікаря.

Гістероскопія

У ході цього дослідження лікар вводить зонд з мініатюрною камерою в порожнину матки та проводить огляд. Гістероскоп оснащений джерелом світла, оптичним приладом, монітором для відеоконтролю та інструментами для проведення хірургічних операцій.

Для покращення огляду перед початком та під час гістероскопії в порожнину матки подається спеціальний розчин, що розширює стінки органу. Багаторазово (до 10 разів) збільшене зображення виводиться на монітор. Акуратно вводячи гістероскоп, лікар поступово оглядає канал шийки матки, порожнину матки (передню, задню та обидві бічні стінки), гирла маткових труб. За допомогою гістероскопії оцінюється стан ендометрію матки (товщина, рівномірність, колір).

Дослідження проводиться амбулаторно із застосуванням седації.

Застосовується 2 види гістероскопії:

  • Діагностична гістероскопія проводиться з метою виявлення різної внутрішньоматкової патології. Призначається, наприклад, за підозри на наявність поліпів (гістероскопія поліпа матки) або фіброми матки.
  • При проведенні хірургічної гістероскопії здійснюються оперативні втручання усередині матки (усунення внутрішньоматкової спіралі, видалення спайок, залишків плаценти, які не змогли відійти природним чином, проведення біопсії).

Біопсію ендомерію застосовують у таких випадках:

  • підозра на наявність пухлин;
  • порушення менструального циклу;
  • маткові кровотечі;
  • безпліддя неясного походження.

За допомогою біопсії ендометрію уточнюється діагноз захворювання. Процедура виконується без загального наркозу.

Гістероскопія не застосовується при сильних кровотечах, вагітності та за наявності статевих інфекцій.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram