Хірургічне втручання: процедури та рекомендації після видалення пухлин шкіри

Хірургічне лікування пухлин — найбільш радикальний метод боротьби з раком шкіри. Цей спосіб дозволяє зробити видалення пухлин ефективним та попередити повернення онкологічного процесу. В клініці Grabovsky PRO Med https://grabovsky.ua/ у Рівному проводять видалення пухлин шкіри в тому числі й шляхом хірургічного втручання задля забезпечення кращих результатів лікування.

видалення пухлин шкіри

Як видаляються різні типи пухлин шкіри?

Зважаючи на походження пухлин та їхнє розташування в різних ділянках, хірурги використовують різні способи хірургічного видалення злоякісних пухлин шкіри. Так, для базаліом часто використовується хірургічна резекція. Цей метод включає видалення ураженої ділянки шкіри та навколишньої здорової тканини у певному радіусі. Після цього рану можна залишити як є, або провести пластику.

Схожим методом користуються для видалення меланом. Розширена ексцизія передбачає висічення пухлини разом з певною кількістю здорових клітин навколо — це необхідно для попередження ризику поновлення онкологічного процесу.

Зокрема, якщо меланома поширилась на лімфатичні вузли, додатково може проводитись лімфаденектомія, в ході якої хірург також видаляє уражені лімфатичні вузли для попередження подальшої міграції ракових клітин.

Ексцизія з резекцією використовуються також для видалення плоскоклітинних пухлин. Також для всіх зазначених видів злоякісних новоутворень шкіри використовується хірургія Моса — метод пошарового видалення шкіри в ураженій ділянці під контролем мікроскопу. Таким чином можна аналізувати кожен знятий шар епідермісу та визначати, чи залишилися у ньому пухлинні клітини.

Підготовка та хід операції

Перш за все важливо консультуватися з лікарем, який проведе хірургічне втручання. Це буде вашим першим кроком у підготовці до такої операції. Виконання рекомендацій лікаря забезпечить кращий ефект від процедури та більш легку реабілітацію.

Перед операцією вам може бути призначено ряд обстежень. Серед них: 

  • клінічний та біохімічний аналізи крові; 
  • коагулограма. 

Якщо ви приймаєте ліки, що впливають на функцію згортання крові, лікар допоможе правильно їх відмінити, адже такі медикаменти є протипоказом до проведення хірургічних процедур.

Дуже важлива й психологічна підготовка. Попросіть родичів чи друзів про допомогу під час відновлення, особливо якщо буде обмежений рух або інші фізичні обмеження. Для таких важливих операцій необхідно мати групу підтримки — людей, що будуть вас супроводжувати до процедури та деякий час після неї.

Безпосередньо під час хірургічного видалення пухлини шкіри лікар спочатку проводить місцеву анестезію для знеболення ділянки. Потім хірург здійснює невеликий надріз в районі пухлини. Після цього відбувається обережне висічення пухлини, а також можливе видалення навколишніх здорових тканин для запобігання рецидиву.

Після видалення пухлини відбувається обробка раневої поверхні та її зашивання. Лікар також може взяти зразок тканини для подальшого вивчення під мікроскопом для підтвердження діагнозу. Пацієнтам рекомендується дотримуватися лікувальних рекомендацій і проводити догляд за операційною раною протягом періоду відновлення.

Післяопераційне спостереження та реабілітація

Післяопераційний період і реабілітація грають ключову роль у поверненні до нормального життя. Пацієнт зазвичай проводить певний час у лікарні після операції, де медичний персонал відслідковує стан здоров'я та виконує необхідні процедури для запобігання можливим ускладненням.

Після виписки з лікарні розпочинається етап реабілітації. Цей процес включає в себе дотримання рекомендацій лікаря — режим прийому ліків, обробка операційної рани, профілактичні заходи. Окреме значення має психологічна підтримка, адже пацієнт може зіткнутися з емоційним стресом та тривогою під час цього періоду.

Контрольні обстеження після операції грають важливу роль у визначенні ефективності лікування та вчасного виявлення будь-яких можливих ускладнень чи рецидивів.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram