ВООЗ прогнозує зростання захворюваності на рак. Як знизити ризик розвитку онконедуги?


Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я оприлюднило оцінки щодо глобального тягаря раку. Як йдеться у пресрелізі, у 2050 році може різко зрости рівень захворюваності на рак порівняно з 2022-м.

Так, у 2022 році було зареєстровано близько 20 млн нових випадків раку та 9,7 млн — летальних. Найпоширенішими випадками онкології у 2022-му стали онкозахворювання легень, молочних залоз та колоректальний рак.

Нові оцінки свідчать, що разом 10 видів раку становили близько двох третин нових випадків і смертей у всьому світі у 2022 році. Дані охоплюють 185 країн і 36 онкозахворювань.

Також результати проведеного ВООЗ опитування у 115 країнах свідчать, що у більшості держав відсутнє адекватне фінансування базових послуг з лікування раку. Крім того, у світі зберігається нерівність у доступі різних груп населення до якісного лікування онкозахворювань.

Найпоширеніші види раку

Рак легенів був найпоширенішим видом у 2022 році в усьому світі з 2,5 млн нових випадків, це 12,4% від загальної кількості нових випадків раку. На другому місці рак молочних залоз у жінок (2,3 млн випадків, 11,6%), колоректальний (1,9 млн випадків, 9,6%), простати (1,5 млн випадків, 7,3%) і шлунка (970 тис. випадків, 4,9%).

Онкозахворювання легень було основною причиною смерті від раку (1,8 млн смертей, 18,7% від загальної кількості смертей від раку), потім йде колоректальний рак (900 тис. смертей, 9,3%), печінки (760 тис. смертей, 7,8%), молочних залоз (670 тис. смертей, 6,9%) і шлунка (660 тис. смертей, 6,8%).

Так, у жінок найбільш часто діагностованим раком і основною причиною смерті від нього був рак молочних залоз, тоді як у чоловіків це було онкозахворювання легенів.

Прогноз щодо захворюваності на рак

"У 2050 році очікується понад 35 млн нових випадків раку, що на 77% більше, ніж у 2022-му", - повідомляють у Міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ.

Ключовими факторами зростання захворюваності на рак є, зокрема, вживання алкоголю та тютюну, а також ожиріння.

Крім того, прогнозується, що найбільше зростання захворюваності буде спостерігатися у країнах з низьким рівнем доходів. Смертність від онкології там може зрости вдвічі.

Як знизити ризик виникнення раку?

Нагадаємо, що в нашій країні новоутворення входять до основних 5 причин смерті українців та посідають другу позицію після серцево-судинних захворювань. Водночас приблизно в третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику.

А отже, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя. Так, потрібно: відмовитись від вживання тютюну та алкоголю, подбати про збалансоване харчування, бути фізично активними, не засмагати, вакцинуватися, уникати ризикованої поведінки та регулярно проходити профілактичні огляди.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram