Ментальне здоровʼя: що робити, якщо ваш сімейний лікар не пройшов навчання за mhGAP з ведення психічних розладів

З кінця 2022 року Програмою медичних гарантій передбачена можливість безоплатно отримати послуги з охорони ментального здоровʼя на первинній ланці меддопомоги – у сімейного лікаря, педіатра та терапевта. Це полегшує доступ пацієнтів до такої необхідної нині допомоги та підтримки.

Чим довше триває війна, тим частіше бачимо проблеми ментального характеру, у себе або оточення. Хтось не може самостійно впоратися з тривогами, страхом та переживаннями і тривалий час перебуває у стресі; дехто не може заснути чи, навпаки, весь час хоче спати; інший втрачає інтерес до справ, які раніше приносили задоволення… З такими питаннями можна і потрібно звертатися до сімейного фахівця, спитати поради й, у разі потреби, отримати направлення до вузького спеціаліста – невролога, психолога, психіатра, психотерапевта та ін.

Звичайно, сімейний лікар не замінить фахівця з ментального здоровʼя, проте, як показує статистика, здебільшого нинішні проблеми з ментальним здоровʼям можна вирішити у кабінеті лікаря «первинки». Адже МОЗ із партнерами забезпечили поширення програми підготовки таких кадрів щодо питань, повʼязаних із ментальним здоровʼям.

Так, онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP» вже успішно пройшли понад 92 000 осіб. Серед них: 17 506 лікарів ПМД, 9 643 лікарів СМД та 47 184 представників середнього медперсоналу.

Якщо ваш сімейний лікар не пройшов навчання або медзаклад не має контракт із Національною службою здоровʼя України на надання безоплатних послуг за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», ви можете звернутися до іншого лікаря або в інший медзаклад первинної ланки. Можливість самозвернення без наявності декларації з лікарем, до якого звертається пацієнт з питань ментального здоровʼя, передбачено Програмою медичних гарантій. Тобто, якщо ви потребуєте допомоги з питань ментального здоровʼя, але ваш лікар не пройшов навчання щодо ведення психічних розладів, ви можете звернутися до іншого лікаря, який має відповідні навички і знання, самостійно без направлення або за направленням від лікуючого лікаря для осіб із встановленим діагнозом F00- F99 «Психічні розлади».

У разі відмови у наданні послуги, зверніться до керівника закладу за роз’ясненням. Якщо питання лишиться не розвʼязаним, залиште звернення до НСЗУ одним зі способів:

— через електронну форму на сайті НСЗУ в розділі «Громадянам»: https://cutt.ly/hewPO7gU;

— телефоном за безоплатним номером контакт-центру 16-77. Оператор гарячої лінії зафіксує скаргу та допоможе оформити звернення;

— надіславши офіційний лист на електронну пошту: info@nszu.gov.ua.

Нагадаємо, наразі понад 1000 медзакладів по всій країні уклали із НСЗУ контракт на надання послуг з охорони ментального здоровʼя. Переглянути їх можна на онлайн-мапі — https://cutt.ly/Qw1vxES8.

Довідка: Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — глобальна програма для лікарів «первинки», яка розроблена ВООЗ і впроваджується за підтримки Міністерства охорони здоровʼя України. Масштабування навчання відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи Олени Зеленської.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram