Вакцина AstraZeneca: як утворюються тромби?

Вчені висунули гіпотезу механізму утворення тромбів як рідкісного ускладнення від щеплення AstraZeneca.астра зенека і тромбози вакцинація від covid-19

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) запевняє громадськість у безпеці вакцини від COVID-19 виробника AstraZeneca, хоча кілька країн наклали на неї нові обмеження через зв’язок із рідкісним порушенням згортання крові. У своїй заяві, опублікованій від 31 березня, ЕМА наголошує, що переваги вакцини AstraZeneca у запобіганні COVID-19 із пов'язаним ризиком госпіталізації та смерті переважають над ризиками побічних ефектів. ЕМА, як регуляторний орган для усіх країн Європейського союзу, неодноразово підкреслювало, що даний розлад тромбоутворення є рідкісним. Але, оскільки цей побічний ефект потенційно може стати фатальним, деякі регуляторні органи та сегменти громадськості вважають, що такий ризик є неприйнятним.

Німеччина, Нідерланди, Філіппіни, Португалія, Іспанія та Італія рекомендують щеплення AstraZeneca лише особам старше 60 років, Канада та Франція - старше 55, Австралія - старше 50 і Бельгія - старше 56. У Сполученому Королівстві, де була розроблена вакцина, повідомили 7.04.2021, що особам до 30 років пропонуватимуть альтернативу AstraZeneca. Дослідження ефективності даної вакцини у дітей, що проводилось на базі Оксфордського Університету, тимчасово призупинено.

Камерун, Демократична Республіка Конго, Данія та Норвегія поки що припинили використовувати вакцину. Повна вакцинація Astrazeneca потребує двох доз, але регуляторні установи у Франції та Німеччині рекомендували людям до 55 років, які отримали першу дозу, ввести іншу вакцину в якості другої дози.

На сьогодні вже відомо більше про це порушення: вважається, що вакцина пов’язана зі станом, який клінічно нагадує гепарин-індуковану тромбоцитопенію, яка виникає головним чином у молодих жінок.


Інститут Пауля Ерліха повідомив, що станом на 10 квітня було зареєстровано 42 випадки тромбозу венозного синусу головного мозку серед майже 2,7 млн. осіб, які отримали вакцину в Німеччині. З цих пацієнтів у 19 було також виявлено тромбоцитопенію. Усі, крім двох випадків, були зафіксовані у жінок у віці від 20 до 63 років, а вік двох чоловіків, що також мали подібні ускладнення, склав 36 і 57 років. Більша вразливість молодших людей до розладу згортання викликає особливу тривогу у медиків, оскільки ризик важкого перебігу самої коронавірусної хвороби у цієї групи осіб нижчий, ніж у людей похилого віку.

Станом на 9 квітня 2021 вже отримано звіти про 222 випадки вказаних розладів тромбоутворення у пацієнтів у Великобританії та країнах Європейської Економічної Зони. У цих звітах йдеться, що близько 34 мільйонів людей отримали вакцину AstraZeneca, і що частота ускладнень - приблизно 1:100 000 осіб.

Дослідники описали клінічні та лабораторні деталі, отримані від дев'яти пацієнтів (вісім із них – жінки) з Німеччини та Австрії, у яких даний стан розвинувся протягом терміну від 4 до 16 днів після щеплення AstraZeneca. Вік пацієнтів складав від 22 до 49 років. У сімох із дев’яти обстежуваних був виявлений церебральний венозний тромбоз, один з них мав легеневу емболію, і ще в однієї особи – тромбоз вісцеральних вен та центральний венозний тромбоз. Хоча більшість пацієнтів були жіночої статі, невідомо, чи жінки є більш вразливими до даного ускладнення.

Читайте також: Вакцинація: перші 15 хвилин

Науковці визначали, чи могли ці пацієнти ще до вакцинації мати протромботичний розлад, викликаний антитілами до тромбоцитарного фактору 4 (PF4), які також виявляються при гепарин-індукованій тромбоцитопенії.

У сироватці чотирьох пацієнтів, які померли внаслідок ускладнень, вимірювався рівень анти- PF4 / гепаринових антитіл, і у всіх результати були різко позитивні, при тому, що ніхто з піддослідних не отримував гепарин до вакцинації.

В іншому дослідженні, проведеному в Німеччині, на 1,4 мільйони вакцинованих осіб було виявлено 40 пацієнтів із таким самим розладом тромбоутворення: у крові всіх із них були виявлені анти-PF4-антитіла, що з'єднуються із тромбоцитами і сприяють утворенню тромбів і аномальних кровотеч.

Автори відзначають, що, крім гепарину, тригерами можуть бути деякі інфекції, які рідко можуть викликати розлад, за ознаками схожий на гепарин-індуковану тромбоцитопенію. Такі клінічні ситуації називаються "синдром спонтанної гепарин-індукованої тромбоцитопенії". Науковці наголошують на необхідності ретельно відстежувати появу симптомів тромбозу, особливо у незвичних ділянках, таких як головний мозок або живіт, та тромбоцитопенії, починаючи приблизно від 5 до 14 днів після вакцинації, оскільки це може бути побічним ефектом попередньої вакцинації AstraZeneca.

В якості діагностичного методу науковці вказують на ферментний імунний аналіз, який також використовується для виявлення гепарин-індукованої тромбоцитопенії: в основі методу - виявлення потенційних, асоційованих с анти-PF4-антитілами тромбозів або тромбоцитопеній. В якості антикоагулянтів рекомендуються негепаринові препарати, наприклад прямі пероральні антикоагулянти.

Вчені також пишуть, що, оскільки високі дози внутрішньовенних імуноглобулінів були ефективними для лікування важкої гепарин-індукованої тромбоцитопенії, то цей метод лікування також може бути важливим для пацієнтів, у яких після вакцинації розвиваються загрожуючі для життя стани, пов'язані із порушенням тромбоутворення, такі як тромбоз венозного синусу головного мозку.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram