Доступні ліки для людей із розладами психіки: хто може виписати і як їх отримати

Державна програма реімбурсації «Доступні ліки» дозволяє пацієнтам отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Важливо, що в умовах повномасштабної війни вона не лише триває, але й розвивається: зокрема, розширюється перелік доступних ліків.

Нині до нього входять 65 товарних позицій лікарських засобів та медвиробів для лікування розладів психіки та поведінки й епілепсії. Переглянути повний перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», можна на сайті МОЗ за посиланням —
rb.gy/wdb8q

За час існування програми за категорією «Розлади психіки та поведінки. Епілепсія» виписано майже 365 тисяч е-рецептів, з яких погашено понад 317 тисяч (або близько 87 %) е-рецептів для 57,5 тисячі пацієнтів. З початку 2024 року виписано понад 100 тисяч е-рецептів, з яких погашено майже 90,5 тисячі (або 88,87 %) рецептів.

Нагадаємо, що вартість лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, частково або повністю відшкодовує Національна служба здоров’я України. Так, відшкодування з держбюджету за програмою «Доступні ліки» у категорії «Розлади психіки та поведінки. Епілепсія» склали у 2024 році майже 34 млн грн, а за весь час дії програми реімбурсації — майже 105,5 млн грн.

Як отримати доступні ліки
Щоб отримати ліки за вказаною категорією, що входять в перелік програми «Доступні ліки», безоплатно або з частковою доплатою:

  1. Зверніться до сімейного лікаря, лікуючого лікаря або психіатра, а за епілепсії – до невролога або психіатра.
  2. Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я та на його основі випише перший рецепт.

За наступними рецептами можна звертатися до лікарів первинної медичної допомоги: сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, який склав лікар-спеціаліст. Строк дії рецепта з дати його виписування становить 30 календарних днів.

  1. З рецептом зверніться в аптеку, що має договір з НСЗУ за програмою реімбурсації.

Упізнати таку аптеку серед інших можна за наліпкою «Доступні ліки» або знайти одним із наступних способів:

☛ через сайт НСЗУ на електронній карті місць відпуску лікарських засобів за е-рецептом,

☛ зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

  1. Назвіть фармацевту номер рецепта та код підтвердження або покажіть роздруковану у лікаря інформаційну пам’ятку. Запитайте у фармацевта про наявні в аптеці торговельні назви лікарських засобів у відповідних формі випуску, дозуванні та кількості, а також про те, який лікарський засіб повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити.

Якщо ваш лікар перебуває на лікарняному, отримати рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» можна у лікаря, якого медзаклад призначає на заміну. Новий лікар може виписати необхідний рецепт на основі даних в ЕСОЗ, навіть якщо він не є вашим постійним лікарем.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram