Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона: які медичні послуги може отримати пацієнт безоплатно?

11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Це розлад, який вражає переважно нейрони головного мозку, що виробляють дофамін. Захворювання постійно прогресує і призводить до порушень координації, рухових розладів, розладів мовлення, тремтіння у стані спокою, може впливати на настрій, спосіб мислення, памʼять. Проте вчасна діагностика та терапія можуть полегшити симптоми, дещо затримати прогресування хвороби та допомогти підтримувати якість життя людини.

За даними, що містяться в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), в Україні такий діагноз встановлено 56 135 людям.

Програма медичних гарантій (ПМГ) передбачає безоплатні медичні послуги та препарати за програмою «Доступні ліки» для людей із хворобою Паркінсона. Тож за перших симптомів необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря, який здійснить комплексну діагностику та в разі підтвердження діагнозу призначить підтримувальне медикаментозне лікування.

Діагноз може встановити невролог. Консультація лікаря, всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження — безоплатні в межах пакета ПМГ «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Крім того, за направленням лікаря пацієнт не оплачує КТ або МРТ головного мозку, електроенцефалографію тощо.

Лікар-невролог також може виписати електронний рецепт на «доступні ліки». Для того, щоб виписати первинний рецепт, невролог складе індивідуальний план лікування та внесе його в ЕСОЗ. Наступні рецепти зможуть виписувати також сімейний лікар чи терапевт.

За потреби невролог може скерувати пацієнта на лікування в стаціонарі. У такому разі пацієнт безоплатно отримає спостереження лікарів, лабораторну та інструментальну діагностику, а також підбір медикаментозної терапії. Ці послуги передбачені в межах пакета ПМГ «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій».

За необхідності, пацієнту також можуть призначити операцію, що покращить якість життя. В межах пакета ПМГ «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» пацієнту забезпечується анестезія та хірургічне втручання, включаючи витратні матеріали, лабораторні та інструментальні дослідження, такі як КТ та МРТ.

Також для пацієнтів із хворобою Паркінсона є безоплатними послуги з реабілітації в амбулаторних умовах: умовно-рефлекторний тренінг та лікувальна фізкультура, тренінг навичок самообслуговування, динамічне спостереження лікарем, своєчасна корекція терапевтичних схем тощо.

Ліки — а загалом програма охоплює шість торгових назв препаратів при хворобі Паркінсона — пацієнти можуть отримати за електронним рецептом безоплатно або з частковою доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з Національною службою здоров’я України.

Перейти в каталог новин

Партнери

  • Zdorovi.ua
    Zdorovi.ua
    Пошук та бронювання лікарських засобів. З нами ви економите до 35% - Пошук ліків

Новини за розділами

Розсилка новин

Отримуйте дайджест головних новин кілька разів на місяць

Події

Останні новини

Ми в соц. мережах

Читати новини в Telegram та Instagram